Foto: Henrik Montgomery/TT & Leif R Jansson

Lotta Lotass försvarar Katarina Frostenson

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och tidigare avhoppade akademiledamoten Lotta Lotass uttalar sig för första gången om konflikten som rasar inom Akademien.

– Inget kan få mig att tro att Katarina Frostenson med uppsåt gjort något för att skada eller för egen vinning utnyttja Svenska Akademien, säger hon i en intervju med DN.

I mejlintervjun med DN säger Lotta Lotass, som år 2015 lämnade sin stol, att hon inte längre har någon kontakt med Akademien, men understryker att hon i annat fall hade röstat mot en uteslutning av Katarina Frostenson.

”Den som är utan synd må kasta första stenen. Jag har, som alla runt Akademiens bord, deltagit i besluten om att ge pengar till hennes makes verksamhet utan att ifrågasätta huruvida det bröt mot jävsregler. Vi är väldigt snabba med att döma varandra. Jag önskar att vi kunde vara lika snabba med att erkänna våra egna brister och misstag och förlåta varandra,” säger hon i intervjun.

”Frostenson inte ansvarig för sin makes handlingar”

Lotta Lotass säger vidare att det som skett inom Akademien är ”outsägligt sorgligt” och att hon inte tror att Katarina Frostenson avsiktligt gjort något för att skada institutionen.

”Inget kan få mig att tro att Katarina Frostenson med uppsåt gjort något för att skada eller för egen vinning utnyttja Svenska Akademien. Hon är självfallet heller inte ansvarig för sin makes handlingar och jag vet inte vad hon har vetat eller inte vetat om de vidrigheter han ägnat sig åt,” säger hon till DN.

Beklämd av drev mot Katarina Frostenson

Lotta Lotass åsikter delas av akademiledamoten Jayne Svenungsson – det skriver hon i en kommentar via mejl till SVT Nyheter.

”Det finns ett inslag av dehumanisering och misogyni i det oproportionerliga drev som nu pågår mot Katarina Frostenson som gör mig djupt beklämd. Som sagt: den som är utan synd kastar första stenen”, skriver hon till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.