Peter Englund kommenterar Horace Engdahls utspel mot Akademins ständige sekreterare. Foto: TT

Peter Englund: Kommer inte att bidra till ”råheten” med eget buller

Uppdaterad
Publicerad

Turbulensen inom Svenska Akademien intensifierades ytterligare under tisdagen då akademieledamoten Horace Engdahl gick till hårt angrepp mot Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius, i en debattartikel i Expressen. Nu kommenterar den avhoppade akademiledamoten Peter Englund uttalandet i ett sms till SVT Nyheter: ”Tänker inte bidra till det HE kallar 'råheten' med eget buller”, skriver han.

Konflikten som rasar inom Svenska Akademien fördjupas allt mer. Efter gårdagens avslöjanden av DN att den så kallade kulturprofilen ska ha avslöjat sju namn på Nobelpristagare i förtid ger sig nu den tidigare ständiga sekretaren och författaren Horace Engdahl in i striden.

I en debattartikel som publiceras i Expressen riktar han hård kritik mot Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius: ”Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift”, skriver han.

Krisen i Svenska Akademien

Engdahl skriver också att den senaste tidens händelser, då tre ledamöter lämnat sina uppdrag, ger honom en ”stark känsla av déjà-vu”.

Han syftar då på Rushdie-konflikten från 1989 då Werner Aspenström, Lars Gyllensten och Kerstin Ekman lämnade sina poster i protest mot Akademiens hållning i Salman Rushdie-affären.

Hård kritik mot Danius

Men Horace Engdahl riktar också stark kritik mot Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius, och skriver i artikeln att hon misslyckats med sin uppgift:

”När man mäter vidden av den splittring som nu är ett faktum i Akademien, kan man inte komma till någon annan slutsats än att Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift.”

Det Horace Engdahl vänder sig mot i brevet är att Sara Danius, enligt honom, tillåtit att information från ledamöterna läckt ut från institutionen:

”Det kommer fram saker som bara kan berättas av ledamöter som har läst advokatutredningen eller till och med sitter med ett exemplar av den. Enligt min mening är detta uttrycket för en desperat maktkamp, där ständiga sekreteraren mobiliserar sitt manskap för att klamra sig fast vid sin position. Det borde vara otänkbart att det utbryter ett krig mellan Akademiens majoritet och ständiga sekreteraren. Men avhoppen, läckorna och allt det som har följt i spåren är utan tvivel led i en sådan krigföring.”

Espmark: ”Det falskaste jag läst”

Kjell Espmark, som är en av de tre ledamöter som lämnade Svenska Akademien i fredags, bemöter i Aftonbladet Horace Engdahls kritik mot Sara Danius.

– Det är det falskaste och skändligaste jag har läst i hela mitt liv, säger han.

Kjell Espmark säger vidare att han känner sig bunden av sin ed att inte prata öppet om vad som har sagts under Akademiens sammanträden, men spar inte på krutet när han kommenterar Horace Engdahls anklagelser mot Akademiens ständiga sekreterare.

– Det finns ingen heder kvar i kroppen på den mannen:

– Att han angriper mig personligen kan jag ta, men det här är något helt annat. Det är bara falskt, hemskt, säger han till Aftonbladet.

Omröstning om Frostenson

De tre ledamöterna Klas Östergren, Peter Englund och Kjell Espmark meddelade i fredags att de lämnar sina poster i Akademien i protest mot att Katarina Frostenson efter en omröstning får behålla sin stol.

I en omröstning röstade sex av ledamöterna för en uteslutning av Katarina Frostenson, medan åtta röstade mot – däribland Horace Engdahl.

Sara Danius tillhörde däremot den falang som röstade för att utesluta Frostenson från institutionen.

Horace Engdahl sitter på stol nr 17 i Svenska Akademien.

Horace Engdahl avböjer att kommentera. Kulturnyheterna söker Sara Danius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet