Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Svenska Akademien håller krismöte – Ledamöters döttrar utsatta för ”oönskad intimitet”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademien sammanträder efter att Dagens Nyheter avslöjat att det riktas anklagelser mot en känd kulturprofil med nära kopplingar till den litterära världen. Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius kallade under torsdagskvällen till pressträff där det stod klart att all kontakt med kulturprofilen upphör.

Under kvällens möte fattades det beslut om att akademien upphöra med det ekonomiska stöd som kulturprofilen tidigare erhållit.

– Vi har pratat om en rad olika ärenden som vi brukar göra vid våra sammankomster, säger Sara Danius till Aftonbladet. Det som akademien kom fram till på mötet presenterades sedan i ett pressmeddelande:

”Vid sitt sammanträde i kväll har Svenska Akademien enhälligt fattat beslutet att med omedelbar verkan avbryta all kontakt och all vidare finansiering av all verksamhet som drivs av den person som i medierna går under beteckningen Kulturprofilen.

Det rör sig dels om det stöd som har lämnats till mannens kulturscen (sedan år 2010 handlar det om 126.000 kronor per år – inga betalningar har gjorts till honom personligen), dels om det uppdrag han under en period haft att sköta Akademiens lägenhet i Paris”, står det i pressmeddelandet.

Ledamöters döttrar utsatta

Vidare står det att information om olämplig behandling av närstående kvinnor till akademien inte kommit upp i ljuset:

”[...]under sammanträdet framkommit att ledamöter, ledamöters döttrar, ledamöters hustrur och personal vid Akademiens kansli utsatts för oönskad intimitet eller opassande behandling av vederbörande.”

 ett arbete ska inledas för att ”säkerställa att en upprepning ej kan ske, och slå fast hur våra rutiner och arbetssätt kan förbättras. Vi har redan kunnat konstatera att vi brutit mot våra egna jävsregler och att dessa måste skärpas”.

Anklagas av flera kvinnor

Kulturprofilen är en välkänd person som anklagas av arton kvinnor för sexuella trakasserier och sexuella övergrepp.

Svenska Akademien har tidigare stöttat den klubb som kulturprofilen är verksamhetsledare för. I ett stycke i pressmeddelandet som publicerades på torsdag kväll tas just kopplingen mellan mannen och akademien upp:

”Beslut har också fattats om att genomlysa Svenska Akademiens tidigare samröre med denne man och särskilt granska om denne har haft något inflytande, direkt eller indirekt, på Akademiens utdelning av priser, stipendier och finansiering av annat slag, samt även utröna om han påverkat Akademiens arbete i övrigt.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturprofilen

Mer i ämnet