Foto: SvD

Fyra nya Svenska Akademieledamöter kan presenteras i maj

Publicerad

Innan maj är förbi planeras fyra nya ledamöter att väljas in i den gravt decimerade Svenska Akademien. En hemlig lista med tio potentiella namn finns klar.
– Vi behöver en skicklig jurist och en berättare, en författare, säger ledamoten Göran Malmqvist till Expressen.

Vårens kris inom Svenska Akademien har skakat den anrika institutionen i grunden och minskat skaran ledamöter från 18 till 10. Nyligen beviljades ledamöterna Lotta Lotass, Klas Östergren, Sara Stridsberg och Kerstin Ekman utträde.

– De fyra utträdda ledamöterna ska ersättas och inval ska ske i maj, säger Svenska Akademiens tillfällige direktör Göran Malmqvist till Expressen.

Till SVT skriver Svenska Akademiens tf ständige sekreterare att det dock kan dröja längre än så.

”Så snabbt går det säkert inte. Inga beslut om nyinval görs idag (torsdag), men diskussionen kommer att fortsätta. Vi återkommer med besked”, skriver han i ett mejl.

Horace Engdahl skriver att det är ”ambitionen, men omöjligt att säga hur lång tid det kommer att ta.”

En lista på tio namn

Inför torsdagens sammanträde i Börshuset har en lista på tio namn över möjliga framtida ledamöter fastställts. Listan är topphemlig, och i dagsläget har ännu ingen fått frågan om inträde.

Men spekulationerna går varma. Ledamoten Kristina Lugn förklarar i ett mejl till Expressen vilken kompetens som eftersöks:

”Det behövs en rad egenskaper förutom att suveränt behärska sitt ämbete. Man bör kunna skriva en essä eller liknande. Hålla tal. Hålla ut när vi hamnar i svackor. Helst tala fler främmande språk än engelska. Vara beredd att satsa tid – på bekostnad av det egna författarskapet för att ta del av andras.”

Författare eftersöks

Framför allt författare eftersöks enligt Kristina Lugn, som hintar om att hennes personliga favorit dramatikern Lars Norén är med på hennes förslagslista.

Andra namn som dykt upp i spekulationerna är bland annat författarna Lena Andersson, Malte Persson, Jerker Virdborg och Ellen Mattson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet