Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kulturminister Parisa Liljestrand (M) och socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson Lawen Redar om kulturbudgeten i videon. Foto: John Kassman

Inga stora satsningar på krisande kulturinstitutioner

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill satsa 9,06 miljarder på kultur 2024 – en svag ökning från föregående år.

Men de krisande kulturinstitutionernas förhoppning på rejält ökade bidrag uteblir.

Regeringen har lagt fram kulturbudgetpropositionen för 2024 som landar på totalt 9,068 miljarder kronor, vilket är en svag ökning från föregående år.

– Den ligger på samma nivå som förra året, vilket är ett högst medvetet beslut, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M), som framhållit vikten av att strama åt och regeringens satsning på säkerhet.

– Det är en återhållsam budget, men det är också nedskärningar på nästan alla områden. Man har inte levererat på den man kommunicerat till väljarna: att man vill satsa på kultur, säger Lawen Redar (S), kulturpolitisk talesperson.

Svag ökning

Den stora snackisen inför kulturbudgeten var huruvida krisande kulturinstitutioner skulle få ökat stöd. Ett av dessa är Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm vars innertak rasade in tidigare i somras. Museet har begärt höjt statligt stöd för att klara hyreshöjningen och därefter renoveringskostnader.

Nu står det klart att regeringen väntas ge knappt 5 miljoner mer än tidigare år.

Även Nationalmuseum kämpar med höjd hyra, så pass att de tvingats stänga måndag och tisdag för att få det att gå runt. 40 miljoner kronor höjt anslag krävs för att museet ska klara det har den tidigare överintendenten Susanna Pettersson tidigare sagt.

Regeringen föreslår i budgeten en ökning på drygt 10 miljoner nästa år.

Osäker framtid för Kungliga Operan

Kungliga Operans behov av renovering har varit på tapeten i många år. Renoveringen spås vara den mest omfattande som fastighetsverket gjort och kosta därefter.

Årets budget innebär dock en sänkning på statligt bidrag till Kungliga Operan med 6 miljoner kronor från föregående år.

– I en mycket svår ekonomisk tid måste vi prioritera. Nedskärningarna beror på att man inte har fått en uppräkning, säger Paris Liljestrand (M) till SVT.

Se intervjun med Parisa Liljestrand (M) och Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson Lawen Redar i klippet.

Några punkter i kulturbudgeten

En ny filmutredning ska tillsättas, meddelar kulturminister Parisa Liljestrand (M) på Instagram i samband med dagens budgetpresentation.

Kulturbudgeten 2023 låg på 9,032 miljarder kronor – vilket var 1,1 miljard lägre än den rekordhöga kulturbudgeten 2022, till följd av pandemin.

Operan får sänkt bidrag med 6 miljoner, däremot får institutionen ta lån på uppemot 130 miljoner kronor från Riksgäldskontoret, inklusive tidigare upplåning. Det är en ökning med 4 miljoner från tidigare låneram som beslutades 2021.

Det finns även institutioner som får ökat bidrag i nästa års kulturbudget. Giron Sámi Teáhter ska få 2 miljoner kronor mer årligen fram till 2026.

Satsningen på kulturskolan förlängs med 100 miljoner per år till 2026, vilket är medel på samma nivåer som i dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.