Bohemian Rhapsody tog hem ett av galans tyngsta priser, Bästa drama, på Golden Globe Foto: Alex Bailey/AP/TT

Bohemian Rhapsody tog hem prestigepris på Golden Globe

Uppdaterad
Publicerad

Bohemian Rhapsody och Green book vann de prestigefyllda priserna som bästa filmer på årets upplaga av den amerikanska Golden Globe-galan, som hyllar insatser i film- och tv-världen . Och för filmen The wife, regisserad av svenska Björn Runge, var Glenn Close nominerad i kategorin bästa kvinnliga huvudroll – och hon tog hem priset.

På förhand spekulerades det i att årets gala inte skulle bli så politisk i sin profil och den här upplagan inleddes snällt av Sandra Oh och Andy Samberg. De skämtade om att de var de enda två skådespelarna i Hollywood som aldrig gjort något opassande, och att de därför fick leda galan.

Sedan sade de att en lycklig i publiken skulle få äran att leda Oscarsgalan, en pik till galan som fortfarande inte har någon värd sedan Kevin Hart dragit sig ur.

Ett av de mer uppseendeväckande talen stod skådespelaren Christian Bale för.

– Tack satan, för att du inspirerat mig till hur jag ska spela den här rollen, ropade han från scenen när han tog emot priset för sin roll som Dick Cheney i filmen Vice.

Christian Bale fick pris för rollen som Dick Cheney i ”Vice”. Foto: Reuters

Glenn Close knep prestigefylld statyett

Ludwig Göransson lyckades inte ta hem statyetten för originalmusiken till Black Panther utan fick se sig slagen av First man's kompositör Justin Hurwitz.

Bättre gick det i den andra kategorin med svenskintresse. I den av Björn Runge regisserade filmen The wife var Glenn Close nominerad i kategorin bästa kvinnliga huvudroll för sin roll, och hon tog hem priset. En film med författaren Meg Wolitzers roman med samma namn från 2003 som förlaga.

Close spelar den kvinnliga huvudrollen i filmen om en notoriskt otrogen Nobelpristagare och hans hustru med undantryckta författarambitioner. De två reser till Stockholm för att ta emot priset – men blir inte den hyllningsturné som de kanske trodde att det skulle bli.

Den manliga motsvarigheten av samma pris gick till skådespelaren Rami Malek för Bohemian Rhapsody. Filmen vann sedan det tyngsta priset, för bästa drama.

Lady Gaga fick pris för bästa originalsång i en film för ”Shallow – A Star is Born”. Foto: Mark Ralston/AFP

Michael Douglas prisades

Jim Carrey ”tvingades” byta plats från filmsidan till tv-sidan, eftersom han den här gången var nominerad för bästa manliga huvudroll för tv-serien Kidding.

Det priset tog däremot Michael Douglas hem, som vann galans första pris för bästa skådespelare i en musikal- eller komedi-tv-serie för rollen i The Kominsky method. Strax därefter utsågs The Americans till bästa dramaserie.

Arquette snuvade Adams

Patricia Arquette snuvade Amy Adams (nominerad för Sharp objects) på priset för bästa kvinnliga skådespelare i miniserie för Escape at Dannemora. Adams var även nominerad till priset Bästa kvinnliga birollsinnehavare för filmen Vice, men det priset gick till Regina King för sin insats i  If Beale Street could talk.

Patricia Arquette tog hem en statyett för bästa kvinnliga skådespelare i tv för sin roll i ”Escape at Dannemora”. Foto: Mark Ralston/AFP

Hyllad spionserie prisades

Den hyllade spionserien The Americans tog hem det prestigefulla priset som årets bästa dramaserie. Serien handlar om två ryska agenter som under årtionden infiltrerat det amerikanska samhället under kalla krigets 80-tal. Varken det gifta parets barn, vänner eller arbetskollegor vet att de i själva verket arbetar för KGB.

Ben Whishaw vann för sin biroll i den brittiska serien ”En engelsk skandal”, som finns på SVT play. Foto: Paul Drinkwater/NBC via AP

Bästa regi till Alfonso Cuarón

Netflixproduktionen Roma tog hem pris för både bästa regi (Alfonso Cuarón) och bästa ickeengelskspråkiga film. Det var regissören Cuaróns andra och tredje Golden Globes, han vann även som regissör för Gravity år 2013, och det var fjärde gången på sex år en mexikansk regissör tog hem regipriset.

Priser i urval

Film:

Bästa film, drama: Bohemian Rhapsody

Bästa film, musikal/komedi: Green book

Bästa kvinnliga huvudroll, drama: Glenn Close, The wife

Bästa film, animerad: Spider-Man: Into the spider-verse

Bästa kvinnliga biroll: Regina King, If Beale Street could talk

Bästa manliga biroll: Mahershala Ali, Green book

Bästa originalsång: ”Shallow” från A star is born

Bästa originalmusik: Justin Hurwitz, First man

Bästa manliga skådespelare, musikal/komedi: Christian Bale, Vice

Bästa manus: Green book

Bästa ickeengelska film: Roma (Mexiko)

Bästa regi: Alfonso Cuarón Roma

Tv:

Bästa dramaserie: The americans

Bästa komediserie: The Kominsky method

Bästa miniserie eller tv-film: The assassination of Gianni Versace: American crime story

Bästa kvinnliga skådespelare, musikal/komedi: Olivia Colman

Bästa manliga skådespelare, musikal/komedi : Michael Douglas, The Kominsky method

Bästa manliga skådespelare, drama: Richard Madden, Bodyguard

Bästa manliga skådespelare i en miniserie: Darren Criss, The Assassination of Gianni Versace, American Crime Story

Bästa manliga skådespelare i en bilroll: Ben Whishaw, A very english scandal

Bästa kvinnliga skådespelare i en miniserie: Patricia Arquette, Escape at Dannemora

Bästa kvinnliga skådespelare, drama: Sandra Oh, Killing Eve

Bästa kvinnliga skådespelare, komedi: Rachel Brosnahan, The marvelous mrs Maisel

Bästa kvinnliga skådespelare i en biroll i en miniserie: Patricia Clarkson, Sharp objects

Hederspriser:

Jeff Bridges – Cecil B Demille-priset

Carol Burnett – Carol Burnett-priset (nytt pris för ”en enastående insats för televisionen, framför eller bakom kameran”)

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.