Ingen publik på Eurovision i år. Foto: EPA

Reducerad eller ingen publik under Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

Det har länge diskuterats i vilken form Eurovision song contest kommer att ske i år. Nu har man uteslutit det scenario där tävlingen skulle ha hållits inför en fullsatt arena.

Med tre månader kvar till tävlingen har man nu uteslutit att man kommer att kunna hålla tävlingen med 100 procents publikbeläggning. Istället återstår tre olika scenarion med olika grader av restriktioner.

– Eurovision Song Contest kommer definitivt ske i maj trots pandemin, men under de rådande omständigheterna är det tyvärr omöjligt att hålla evenemanget på det sätt vi är vana vid, säger Martin Österdahl, verkställande chef för Eurovision song contest i ett pressmeddelande.

Köpta biljetter återbetalas

Tävlingsledningen arbetar nu med tre potentiella scenarier. Scenario B innebär social distansering för artisterna och att de uppträder inför reducerad eller ingen publik alls. Scenario C innebär att alla artister uppträder live on tape och de inte reser till Rotterdam där tävlingen planeras att gå av stapeln. Även i detta scenario är publiken reducerad eller ingen alls. Scenario D innebär att alla artister uppträder live on tape utan att vara på plats i Rotterdam och ingen publik är heller på plats.

Arrangörerna har beslutat att återbetala alla nuvarande biljettinnehavare. De kommer få möjlighet att återköpa biljetter till samma show om det beslutas att den sker med publik. Antalet tillgängliga biljetter beror på regeringens riktlinjer för social distansering.

Besked om hur strikta restriktionerna för Eurovision blir beräknas komma inom ett par veckor.

Eurovision 2021 äger rum på Ahoy arena i Rotterdam. Tävlingen inleds tisdagen 18 maj och finalen hålls 22 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.