Den ryska paviljongen kommer inte att vara öppen under årets konstbiennal i Venedig. Foto: Creative Commons

Ryska konstnärer hoppar av Venedigbiennalen: ”Finns inte plats för konst när civila dör”

Uppdaterad
Publicerad

Även konstvärlden påverkas av Rysslands invasion av Ukraina. Den ryska paviljongen, som vanligtvis håller öppet på Venedigbiennalen, kommer i år att hållas stängd, enligt ARTnews.

Under söndagen skrev de ryska konstnärerna och i ett inlägg på Facebook att den ryska paviljongen inte kommer att vara öppen på årets Venedigbiennal:

”Det finns inte någon plats för konst när civila dör av missilernas eld, när Ukrainas medborgare gömmer sig i skyddsrum, när ryska demonstranter tystas”.

Den ryska paviljongens kurator, Raimundas Malašauskas, har uttalat sig i sociala medier, skriver ARTnews.  Malašauskas, som växte upp i forna Sovjetunionen, sa att det inte var möjligt för honom att fortsätta organisera paviljongen efter den senaste tidens utveckling i Ukraina:

”Jag kan inte fortsätta att arbeta med det här projektet efter Rysslands militära invasion och bombning av Ukraina” skrev han. ”Det här kriget är politiskt och känslomässigt outhärdligt.”

”Stöttar beslutet”

Även den ukrainska paviljongen på årets Venedigbiennal riskerar att ställas in. Förra veckan sa konstnären Pavlo Makov och kuratorerna Lizaveta German, Maira Lanko, och Borys Filonenko att de hoppades att paviljongen skulle kunna öppna, men att de inte hade möjlighet att arbeta med paviljongen på grund av invasionen i Ukraina.

Venedigbiennalen har i ett uttalande på sin hemsida meddelat att man stöttar beslutet om att den ryska paviljongen håller stängt. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer