Hör fem sommarplågor vi inte kan glömma. Foto: TT/SVT Arkiv.

Ingen sommarplåga i år på grund av corona: ”Fanns inte plats för en ännu en hjärndöd sommarhit”

Uppdaterad
Publicerad

”Boten Anna”, ”Svennebanan” och ”Dansa pausa”. Sommarplågan har i åratal varit ett säkert tecken på att sommaren är i antågande. Men i år blir det inget, det har nämligen coronaviruset sett till. Och experterna håller med om SVT Nyheters spaning.

”En låt som åtnjuter stor popularitet under sommaren för att sedan försvinna ur rampljuset”.

Ungefär så beskrivs fenomenet sommarplåga på Wikipedia. Och vem minns inte låtar som ”Macarena”, ”The ketchup song” och ”Hej hej Monika” (trots att du kanske helst vill glömma dem)?

I år får vi dock ingen sommarplåga – det har nämligen det nya coronaviruset sett till. Åtminstone har SVT Nyheters redaktion inte sett skymten av någon sommarplåga. Och Kulturnyheternas musikkritiker Per Sinding-Larsen håller med:

– Det var en bra spaning, det stämmer nog. Många har försökt göra årets ”Mambo no. 5” och ”Bailando”, men ingen har ännu lyckas fullt ut. Detta beror mer på tillståndet i världen än på musiken, säger han.

Social distansering stoppar sommarplågan

Vad beror det på tror du?

– Jag tror att det kan vara så enkelt att rekommendationerna om social distansering har förändrat förutsättningarna. Kombinationen klimatförändringar och alla covid-19-restriktioner är direkt dräpande för en stil som till fullo föds och göds av sol, skratt, gemenskap och fest.

Saknar man sommarplågorna då?

– Ja, sommarplågan spelar roll. Den påminner oss som bor på norra halvklotet om att det överhuvudtaget är sommar. Och att vi är lediga. En sann sommarplågas själ vilar i total ansvarsbefrielse.

”Måste vara rädda om den musikaliska folkhälsan”

Aftonbladets musikkritiker Markus Larsson tycker att det är helt rimligt att vi inte har fått någon sommarplåga i år.

– Det ligger i sakens natur. Pandemin är värre än alla eventuella sommarplågor. Det fanns inte plats för en ännu en hjärndöd sommarhit i år. Allt hopp är med andra ord inte ute för mänskligheten, säger han och fortsätter:

– Ett vaccin mot sommarplågor borde för övrigt vara högsta prioritet för världen och WHO efter covid-19. Vi måste vara rädda om den musikaliska folkhälsan också, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.