Ingrid Elam, litteraturkritiker och kulturpolitisk kommentator i Kulturnyheterna. Foto: Don Titelman/SVT.

Ingrid Elam: Akademien vill signalera att man höjer blicken

Uppdaterad
Publicerad

Två nya ledamöter som hjälper Akademien med den europeiska utblicken. Det säger Kulturnyheternas litteraturkritiker Ingrid Elam.

– Båda de här författarna skriver internationella böcker.

I och med invalen av Steve Sem-Sandberg och Ingrid Carlberg är Svenska Akademien fulltalig. Ingrid Elam tycker att man hittat två gedigna ledamöter.

– Steve Sem-Sandberg är ett alldeles självklart val. Han är en väldigt framstående svensk författare av internationell kaliber. Sen är han också en dokumenterat god läsare, verksam som kritiker med stor internationell utblick. Det är viktigt inom akademien, man kanske inte främst sitter där för att man är en stor författare utan för att bidra med arbete i språk- och litteraturfrågor, säger hon.

Stöttade valet av Handke

Steve Sem-Sandberg var aktiv i fjolårets debatt om huruvida det var rätt att ge 2019 års Nobelpris till den österrikiske författaren Peter Handke.

Detta efter att Handke tagit ställning för den serbiska sidan under jugoslaviska krigen på 90-talet.

Sem-Sandberg argumenterade för att Handke, trots sin historia, var väl värd priset.

– Det har säkert inte legat honom i fatet när det gäller invalet. Men det vore orättvist att säga att han blivit invald för att han stöttade priset. Man måste respektera invalet av honom på helt andra meriter, säger Ingrid Elam.

”Finns inte jättemånga fackboksförfattare”

När det gäller valet av Ingrid Carlberg menar Ingrid Elam att Akademien åtgärdar bristen på fackboksförfattare hos de aderton.

– Hon har skrivit stora biografier. Jag är inte lika säker på hur hon ska fungera i förhållande till litteraturpriser och andra stipendier. Men det kan vara betydelsefullt att ha en fackboksförfattare i Akademien. Peter Englund har ju skrivit mer skönlitterärt på sistone så det finns inte så jättemånga.

”Skriver europeiska böcker”

De båda invalen ger Akademien mer kompetens inom den europeiska litteraturen, säger Ingrid Elam.

– Man vill signalera att man höjer blicken. Båda de här författarskapen skriver europeiska böcker. Sandberg hämtar ämnen från kriget, gestaltar Förintelsen och tyska erfarenheter. Det är inte så vanligt hos svensk litteratur idag att man skriver romaner som är satta i en internationell kontext.  Ingrid Carlberg har hållit sig inom Sverige men skriver med internationell utblick, bland annat i biografierna om Alfred Nobel och Raoul Wallenberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.