Ingrid Carlberg invald i Svenska Akademien. Foto: Norstedts förlag

Ingrid Carlberg: Jag är inte intresserad av makt

Uppdaterad
Publicerad

Nya akademiledamoten Ingrid Carlberg är hedrad över sitt uppdrag, och hoppas kunna stärka sakprosans roll i litteraturen. Men makten som kommer med att ingå i Akademien har hon inte tänkt på.
– Den har jag inte ens reflekterat över. Jag är inte så intresserad av makt, säger hon.

– Jag fick frågan i lördags, det var ganska överrumplande! Jag blev så totalt blåst av stolen så det tog ett tag innan det landade, säger Ingrid Carlberg.

Ingrid Carlberg kommer från en bakgrund som journalist och facklitterär författare, och har bland annat skrivit en bok om Alfred Nobel och Nobelpriset. Hon ser sitt nya uppdrag som hedrande, viktigt och ansvarsfullt.

Vad tänker du att du kan tillföra Akademien?

– Svårt att säga men jag hoppas att jag ska kunna bidra till att stärka sakprosans roll i litteraturen. Jag kan tycka att den har en väldigt viktig roll att spela i samhället idag... så att lyfta fram den både som njutbar läsning och som en genre som försöker skildra verkligheten baserat på fakta.

Hur ser du på makten som kommer med att ingå i Svenska Akademien?

– Den har jag inte ens reflekterat över. Jag hoppas att jag ska kunna förbli mitt vanliga jag, jag är inte så intresserad av makt.

”Handlar om litteraturen”

Steve Sem-Sandberg, som också fick frågan i helgen, har inte heller tänkt att den nya rollen innebär makt utan ser det som ett förtroendeuppdrag.

– För mig är det här ett uppdrag som handlar om litteraturen. Att läsa, tolka, förstå och vårda och värna den. Jag har läst i nästan hela mitt liv. Det tänker jag fortsätta med i Akademien också. Det finns inget viktigare för mig, säger han.

Det har stormat kring Akademien de senaste åren. Har du några farhågor nu när du själv ska ingå?

– Jag vill inte uttala mig om det innan jag ens satt foten i Börshuset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.