Visa alla (2)

Kim Walls mamma: ”Även i det svartaste så finns det hopp”

Publicerad

När det värsta händer, hur berättar man om det? Stefan och Ingrid har båda förlorat sina respektive döttrar och väljer att sommarprata om sorgen. Men också om vilka döttrarna var, och att det kan finnas ett ljus i det svartaste av allt.
– Det finns hopp trots att det är en förfärlig tragedi som har drabbat oss, säger Ingrid Wall.

Det var den tionde augusti 2017 som journalisten Kim Wall gick ombord på en ubåt i Köpenhamn. Hon skulle göra ett reportage om uppfinnaren Peter Madsen som gjort ubåten. Men Kim Wall kom aldrig hem igen.

Peter Madsen har senare dömts till livstids fängelse för mordet på Kim Wall. Hennes mamma, Ingrid Wall, kommer bland annat att ägna sitt sommarprogram åt den resa som familjen gjort under året som gått.

Berättar om att det finns hopp

– Jag kommer att berätta om Kim, hur hon var som person och som journalist. Och jag kommer framför allt att berätta om att det finns hopp trots att det är en förfärlig tragedi som har drabbat oss. Att även i det svartaste, svartaste så finns det hopp. Det kanske kan vara en fördel för andra att höra, säger Ingrid Wall.

– Vi koncentrerar oss på att låta Kim leva vidare som den yrkesperson och människa hon var – inte som ett brottsoffer.

Varför är det viktigt?

- För att annars har ju ondskan segrat.

Att Kim Walls död också blivit en nyhetshändelse har inneburit att familjens sorg till stor del blivit offentlig. Något Ingrid Wall tror är svårt att föreställa sig för den som inte upplevt det.

- Det är ju en absurd situation vi har levt i. Det är en form av mardröm som ingen kan föreställa sig ens existerar. Det har skrivits tiotusentals artiklar om händelsen och om den här mannen som nu är dömd för att ha dödat henne. Men vi vill ju att hon ska bli ihågkommen som den yrkesperson och människa hon var – inte som ett brottsoffer. Det är vårt mål.

”En hyllning till min dotter”

Stefan, som endast vill medverka med sitt förnamn, förlorade sin dotter Ebba i terrorattacken på Drottninggatan den 7 april 2017. Stefan väljer att sommarprata om sin dotter för att det är en chans att få berätta om vem hon var.

- Det är en hyllning till min dotter. Jag kommer att beskriva hur vi levde och hur det här året har varit, säger Stefan.

Året har varit värre än vad Stefan kan uttrycka i ord.

- Mitt sätt att klara av det hela har varit att stänga av. Jag har sett nästintill noll nyhetsprogram och jag har förklarat för min advokat att jag inte vill höra talas om rättegången utan jag är bara intresserad av hur det kunde ske.

Hur har det varit att göra det här sommarprogrammet?

- Det har varit tufft. Jag menar, hur beskriver du inre smärta? Hur kan jag få lyssnarna därute att förstå vad jag har gått igenom och hur jag mår? Jag vet inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer