Ryske youtube-stjärnan Lev Tatarinov: ”Många börjar hänvisa till andra plattformar”. Foto: SVT

Instagram blockerat i Ryssland – Står Youtube på tur?

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som striderna fortgår i Ukraina ökar informationskontrollen i Ryssland. Uppgifter om nya blockeringar av sociala medier och oberoende nyhetssajter i Ryssland kommer nästan dagligen. Nu har ryska Youtube-profiler börjat ta farväl av sin publik.

Under natten till måndagen blockerades Instagram som har över 80 miljoner registrerade konton i Ryssland. Nu tror flera ryska Youtubers att giganten Youtube, landets mest använda medieplattform, står näst på tur. Stora ryska profiler på plattformen har nu lagt ut flera så kallade avskedvideos där de tar farväl av sina prenumeranter och följare.

– Sannolikheten att ingen någonsin kommer se denna video är stor, det här kan vara slutet, säger Sobolev, en av Rysslands största Youtube-profiler, i sin avskedsvideo.

Uppstår panik

Kulturnyheterna har pratat med den ryska Youtubern Lev Tatarinov, känd under namnet Levtvision, som förklarade situationen.

– Det finns ingen garanti att Youtube kommer finnas kvar i Ryssland om en vecka. Många Youtube-kreatörer har börjat hänvisa till alternativa plattformar eftersom ingen vill förlora sina följare.

Lev berättar att det uppstod panik under förra veckan när Youtube stoppade annonseringen på alla ryska konton. Detta ledde till att de flesta tappade sin främsta inkomstkälla och fick hitta andra sätt att tjäna pengar genom exempelvis donationer från sina tittare.

Isolering från väst

Måns Jonasson är digital strateg på Internetstiftelsen och bedömer att det finns en stor risk att Ryssland blockerar Youtube i närtid.

– Det verkar som att Putinregimen har bestämt att bli av med västerländska informationskanaler eftersom han ser dem som ett hot mot sitt styre.

Han berör även alternativa plattformar och menar att det kommer bli svårt att för ryska Youtubers att etablera sig på andra sajter, eftersom de inte är lika utvecklade som Youtube.

– Det finns andra alternativ i Ryssland, men de är väldigt små i jämförelse med Youtube. Jag är rädd att om man stänger ned plattformen så förlorar många ryssar möjligheten att ta del av information utanför Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.