Appen tar bort likefunktionen i 6 länder. Foto: TT

Instagram döljer likes i sex länder

Uppdaterad
Publicerad

Sociala medier-plattformen Instagram döljer gillamarkeringar, ”likes”, för användare i sex länder. Agerandet kommer sedan kritik framförts om plattformens påverkan på användares psykiska hälsa.

Förändringen innebär att användare i bland annat Australien och Brasilien inte längre kan se hur många gillamarkeringar personer i deras flöden får för de bilder och videor som läggs upp.

”Vi vill inte att Instagram ska kännas som en tävling”, sade en talesperson för plattformen.

Mia Garlick, policychef för Facebook i Australien och Nya Zeeland har också uttalat sig:

”Vi vill att Instagram ska vara en plats där människor känner sig bekväma att uttrycka sig”, sade hon.

Gillamarkeringar separeras från flödet

Användare kommer fortfarande att kunna se hur många gilla egna bilder och videor får. Detta genom att klicka sig in på en specifik sida eftersom gillamarkeringarna inte kommer att synas på den egna profilen eller på den upplagda bilden eller videon i flödet.

Uppdateringen är ett försök, enligt Instagram och berör, förutom Australien och Brasilien, även Italien, Japan, Irland och Nya Zeeland. Förändringen i appen genomförs i de sex länderna följer efter att ett första försök i Kanada sjösattes i maj.

Instagram ägs av sociala medier-jätten Facebook och plattformen har över en miljard användare världen över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.