• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Komikern Dave Chappelles nya föreställning på Netflix har möt kritik både internt och externt. Foto: Owen Sweeney/AP

Kritik mot Dave Chappelles Netflix-show: ”Transfobisk”

Uppdaterad
Publicerad

En intern konflikt rasar på Netflix efter komikern Dave Chappelles senaste stå upp-show The closer, där han skämtar om transpersoner. Interna och externa kritiker kallar honom transfobisk, men Netflix-ledningen tar komikern i försvar, rapporterar The New York times.

I den amerikanska komikern Dave Chappelles senaste stå upp-show The closer, som hade premiär 5 oktober, kommenterar han diskussionen kring transpersoner och biologiskt kön.

I ett segment i showen skämtar han om att han och Harry Potter-författaren J.K. Rownling står sida vid sida som ”team TERF”, där TERF är en förkortning för en falang av feminister som menar att transpersoners könstillhörighet avgörs av deras biologiska kön och att det inte kan ändras.

Möter stark kritik

Flera HBTQ-organisationer i USA har kritiserat programmet för att vara transfobiskt. Även medarbetare på Netflix har vänt sig emot Dave Chappelles uttalanden och en intern konflikt om vad komiker ska få lov att säga i strömningstjänstens stå upp-program har blossat upp.   

Producenten Jaclyn Moore, som gjort Netflix-serien Dear white people, har sagt att hon inte kommer att jobba med Netflix så länge de ”fortsätter att lägga ut och tjäna pengar på uppenbart transfobiskt innehåll.”

Netflix försvarar

I ett meddelande till Netflix-anställda uttryckte vd:n Ted Sarandos sitt stöd för Dave Chappelle.

”Vi är övertygade om att innehållet i showen inte får några skadliga konsekvenser ute i den riktiga världen”, skriver han i meddelandet.

I en kommentar till meddelandet menar representanter från den amerikanska HBTQ-organisationen GLAAD att missledande information och stereotypa skildringar i film och tv visst har lett till skadliga konsekvenser för HBTQ-personer, en kommentar som Netflix ännu inte har svarat på.

I samband med ett framträdande på den stora konsertarenan Hollywood Bowl i Los Angeles förra veckan, då konflikten kring Dave Chappelles show börjat ta fart, mötte han publikens applåder med kommentaren: ”Om det är såhär det känns att vara bojkottad, då älskar jag det”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.