Afghanistans nationella musikinstitut tvingas stänga

Uppdaterad
Publicerad

Det internationellt hyllade musikinstitutet ANIM i Kabul har nu tvingats stänga. Uppgiften bekräftas av Marie Ledin, vd för Polarpriset, som varit i kontakt med skolans grundare Ahmad Sarmast.

– Det är förskräckligt, säger Marie Ledin.

Afghanistan national institute of music (ANIM) är en internationellt uppmärksammad musikskola, och grundaren Ahmad Sarmast fick Polarpriset år 2018 för sina insatser för att bygga upp landets musikliv efter förra talibanstyret. Nu har musikinstitutet tvingats stänga, bekräftar Marie Ledin, vd för Polarpriset.

– Det är förskräckligt. Jag pratade med Ahmad Sarmast igår. Elever och personal verkar vara i säkerhet, eller ha gömt sig, säger Marie Ledin till Kulturnyheterna.

Det nationella musikinstitutet grundades 2010 och beskriver sig som den enda musikskolan med både traditionell och västerländsk musikundervisning för elever oavsett kön, etnisk bakgrund och samhällsklass.

Talibanerna: ”Musik är förbjudet”

Uppgiften att institutet nu fått stänga kommer kort inpå en uppmärksammad intervju i NYT, där talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid säger att: ”Musik är förbjudet inom Islam. Men vi hoppas att vi kan övertala människor att inte göra sådana saker, istället för att pressa dem.”

Idén att musik är förbjudet enligt islam är inte allmänt vedertagen, och kommer från en hadith (religiös skrift), vars tillförlitlighet är ifrågasatt.

Vad har den här musikskolan betytt för Afghanistans musikliv?

– Allt...allt. Alltså det är så viktigt för människor att kunna uttrycka med musikens hjälp. Musik är ett tröstemedel... speciellt i den här situationen. Så jag tycker det är alldeles, alldeles förskräckligt, säger Marie Ledin.

Kulturnyheterna söker musikinstitutets grundare Ahmad Sarmast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.