”Internet glömmer aldrig” – så får gamla tweets allt fler på fall

Uppdaterad
Publicerad

Kevin Harts sorti från Oscarsgalan efter homofobiska internetkommentarer 2010 är det senaste i raden av skådespelare, komiker och journalister som får sparken för gamla inlägg på Twitter. Internet glömmer aldrig, brukar det heta, men vad får det för konsekvenser?

Först kom nyheten att komikern Kevin Hart blir värd för Oscarsgalan 2018. Två dagar senare stod det dock klart att han tvingas bort från det prestigefulla jobbet – den populäre komikern hade uttryckt sig homofobiskt på Twitter 2010.

Kommentarerna grävdes fram bara timmar efter beskedet i veckan, och ledde snabbt till hans fall. Det gamla uttrycket ”internet glömmer aldrig” har på senare tid gått från att vara en skämtsam referens till ett reellt hot för de som befinner sig i offentligheten. 

Drev på sociala medier

Politiska motståndare

Komikern Kevin Hart, skådespelaren Roseanne Barr, regissören James Gunn, Rick & Morty-skaparen Dan Harmon och journalisten Sam Seder har alla fått sparken eller hamnat i rejält blåsväder för något de skrivit på Twitter, i vissa fall för många år sedan.

I flera av årets händelser har den gamla skandalen dessutom grävts fram av politiska motståndare, just med syftet att få personen avskedad.

Det väcker en fråga: Vad händer när internet minns allt hemskt någon sagt någonsin? Och kan man bli förlåten?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drev på sociala medier

Mer i ämnet