– Det är en sak att säga ”vi går ut på nätet”, men att designa hur det ser ut – det var en annan femma. Det var den verkliga utmaningen, säger Rich Moore som regisserat filmen Röjar-Ralf kraschar internet.
I den förra filmen drabbades Röjar-Ralf av en existentiell kris, i sin roll som skurk i ett fiktivt arkadspel och rymde. Filmen var sprängfylld med tv-spelsreferenser och en nostalgitripp för föräldrar och lite äldre syskon till den företrädesvis unga målgruppen.
– Med det i åtanke frågade vi oss: ”Hur ser Ebay ut?”. Där finns massor av auktioner...det kan vara ett gigantiskt auktionshus. Tänk om vår videogemenskap ”BuzzTube” var som en stor klubb. Ett stort party med en massa videor, säger Rich Moore.
Vårt märkliga onlinebeteende
I uppföljaren har Röjar-Ralf och bästa polaren Vanilja von Sockertopp tagit sig ut på internet för att leta reservdelar till ett trasigt arkadspel. Upplägget tillåter en uppsjö av blinkningar till vårt mer eller mindre märkliga onlinebeteende, och tvingade filmskaparna att svara på en del hyfsat svåra frågor. Hur ser till exempel en pop-up-annons ut i en animerad film?
I filmen syns också en hel del riktiga varumärken. Jag undrar om det finns en risk att själva historien drunknar i produktplacering.
– Det är en svår balansgång. Vi försöker alltid balansera det – så att det känns som det internet man är van vid – och inte en reklamfilm för företag på internet.
”Nätet har även en mörk sida”
Internet, rymmer som bekant också en hel del mörka skrymslen och vrår. Röjar-Ralf får snart lära sig att undvika hatiska kommentarsfält, han blir själv ett offer för uppmärksamhetsekonomins jakt på snabba ”likes.” Men hur mycket av nätets mörka sidor bör en film riktad mot en yngre publik visa upp?
– Nätet har även en mörk sida. Vi kände att vi måste visa den också. Eftersom den sidan lever på folks osäkerhet är Ralf med sitt dåliga självförtroende perfekt att ha med i internet. Vi ville visa bägge sidor av internet, säger Clark Spencer, filmens producent.