Disneys film ”Frost” är den mest framgångsrika animerade filmen någonsin. Foto: Disney

Det våras för uppföljarna

Uppdaterad
Publicerad

Idag är det premiär för den andra delen av den oväntade succén Guardians of the galaxy. Men det är inte den enda uppföljaren vi har att vänta, för nu har även premiärdatumen till många andra omtalade återkomster och rafflande remakes släppts.

Den femte filmen om den äventyrlige arkeologen Indiana Jones kommer att gå upp på vita duken den 10 juli 2020 i USA, rapporterar Variety. Inget datum är satt för Indys Sverige-premiär ännu.

De nya filmerna som utspelar sig i en galax långt, långt borta avlöser varandra på löpande band. Nu står det klart att Star wars: Episode IX kommer att ha USA-premiär den 24 maj 2019. Men redan den 15 december i år kommer en annan del i serien, Star wars: The last Jedi.

Läs mer: Superhjältar och uppföjare ”förstör filmbranschen”

Det blir också ännu fler dinosaurier i uppföljaren till Jurassic world som har premiär den 8 juni 2018 i Sverige.

Frost gör comeback

Det är även ett helt gäng med animerade filmer som kommer att få uppföljare. Familjen i Superhjältarna är tillbaka i Superhjältarna 2 den 31 augusti 2018. Den omtänksamma TV-spelsskurken Röjar-Ralf gör comeback i ”Ralph breaks the internet: Wreck-It Ralph 2” den 21 november 2018. Och berättelsen om Andys leksaker fortsätter i Toy story 4 som har USA-premiär den 21 juni 2019, men ett svenskt premiärdatum för den filmen är inte satt ännu.

Men efter supersuccén kan det vara Frost 2 som kanske är det mest intressanta släppet av de animerade filmerna. Hur det går för systrarna Anna och Elsa kommer den amerikanska biopubliken att veta den 27 november 2019, men än så länge är det inget premiärdatum som är satt för Sverige.

Läs mer: Disney gör uppföljare till Frozen

Det är också två klassiska animerade Disney-filmer som är tillbaka som spelfilmer. Dels kommer vi att få se Mulan i ny skrud den 2 november 2018 och även Lejonkungen har tagit ny form den 19 juli 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.