Anders Berglund är ordförande för UFO-Sverige Foto: UFO-Sverige/AP/TT

UFO-experten svarar: Så blev Area 51 föremål för alienkonspirationer

Uppdaterad
Publicerad

Rachel är den ort som ligger närmast Area 51 och har med emfas avrått från besök under helgen med anledning av det inställda Facebook-evenemanget om att ”storma” militärbasen som lockade miljoner. Men för dig som är nyfiken på Area 51 kommer en snabb guide från UFO-Sveriges ordförande Anders Berglund.

Vad är Area 51?

– Det är en militär flygbas i USA, en väldigt hemlig sådan. Den ligger mitt ute i öknen i Nevada. Där har militärmakten provat olika sorters hemlig teknik genom åren, bland annat spionplanet U2.

– Area 51 är en liten del av den här basen, men det finns flera andra ”areas”. En annan del av området har man provsprängt kärnvapen. Först för några år sedan erkände amerikanska militären motvilligt att det ens fanns något där ute i öknen.

Varför tror man att det finns aliens där?

– Det är för att det har varit så hemligt som har gjort att folk börjat konspirera. I slutet av 80-talet gick en man som hette Bob Lazar ut och sa att han jobbat på area 51 och sett tefatsformade föremål – UFO:s. Han menade att han jobbade som fysiker och tekniker. Man har undersökt hans historia och han har framstått allt mer som en charlatan, han har inte fått fram några egentliga bevis.

Vilken är den vanligaste missuppfattningen?

– Jag tänker att folk tror att man provflyger flygande föremål från andra civilisationer, de provflyger grejer där men det är högst jordisk teknologi, som ligger långt i framkant. Det är hemligt för att andra stater inte ska få reda på vad de gör.

Finns det några trovärdiga bevis för att alienaktiviteter pågått på området?

– Nej, det gör inte det. Det mesta kommer från Bob Lazar. Sen finns det ju historier på internet, folk som sett ljusfenomen över området. Då tänker man ”mystiskt ljus” = utomjordingar. Vi i UFO-Sverige undersöker över 200 tips per år sedan 1970, vi löser nästan alla fall, vad det är eller vad det indikerar. Vi har inte funnit några bevis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.