Besökare slår upp tält utanför Little A'Le'Inn i Nevada inför festivalerna som arrangerats efter Facebook-eventet om att storma Area 51. Foto: John Locher/Bridget Bennett/TT

Myndigheterna rustar sig för stormningen av Area 51

Publicerad

Under fredagen påstår sig två miljoner Facebookanvändare vilja storma Area 51. Två holländska youtubers har redan dömts för att ha försökt ta sig in på området. Nu rustar myndigheterna för vad som kan hända – och Lincoln county planerar att stämma Facebook.

Det började som ett skämt på Facebook – en inbjudan att storma mytomspunna Area 51 – för att se utomjordingar. Eventet ska äga rum nu på fredag den 20 september.

Drygt två miljoner personer har tackat ja till inbjudan. Och trots den skämtsamma tonen väntas i alla fall tiotusentals människor till flera av de små orter som gränsar det stora ökenområdet som utgör militärbasen Area 51.

Youtubers i fängelse

Huruvida sammankomsterna bara blir en folkfest eller om det faktiskt kommer bli ett stormningsförsök är ännu oklart. De få vägar som leder in till militärbasen Area 51 är rigoröst bevakade. Alternativet är att ta sig flera mil genom den ogästvänliga Nevadaöknen.

Myndigheterna tar i alla fall idén om en stormning på allvar. Två holländska youtubers greps häromdagen av polis från Nye County när de tog sig in på förbjudet område i ett försök att besöka Area 51. De dömdes först till ett års fängelse, men straffet omvandlades sedan till tre dagars fängelse och dryga böter.

– Det är viktigt för oss att de här personerna får tillbringa tid i fängelse och får kännbara ekonomiska straff, säger Chris Arabia, Nye Countys distriktsåklagare, till CNN och fortsätter:

– Vi tar den här typen av brott på stort allvar. Folk måste förstå att vi inte tänker låta sådant här nonsens passera ostraffat.

Planerar att stämma Facebook

Lincoln county tros få betala stor del av de kostnader som kan komma att uppstå när den förväntade folkmassan dyker upp. Därför säger Lincoln county att de planerar att stämma Facebook, plattformen där eventet spridits, för att få igen en del av kostnaderna.

Det har även upprättats en bas för ”first responders”, det vill säga en styrka som kan agera vid eventuella nödsituationer där bland andra räddningstjänsten ingår.

Festivaler konkurrerar

Lokala tidningar och nyhetskanaler rapporterar om hur hotell, souvenirbutiker och campingplatser rustar för anstormningen av nyfikna besökare. Ett ölmärke har släppt en grönsvart specialutgåva av sin öl med en utomjording på burken.

Två festivalliknade tillställningar arrangeras på två olika orter. Båda konkurrerar om namnet ”Alien stock” – vilket också det ursprungliga eventet på Facebook nu har namngetts till. Det kommer bjudas på underhållning och troligen klart väder – det senare hoppas en del ska göra att möjligheterna för att få se flygande tefat ökar.

De flesta av besökarna väntas ändå komma bara för att roa sig. En av festivalerna har ställt upp kulisser av ingången till militärbasen för att besökarna ska kunna ta bilder på när de ”stormar” Area 51 utan att behöva bryta mot lagen.

Fakta: Area 51

Visa

Area 51 startades i öknen i Nevada 1955 när spänningarna mellan USA och Sovjetunionen steg och USA behövde en isolerad plats för att prova nya flygplan.

Här testades bland annat det nyutvecklade spionplanet U-2 i underrättelsetjänsten CIA:s regi.

Det är inte mycket som är känt om basen. CIA medgav först 2013 att den existerade, i samband med att dokument om just U-2 lämnades ut. De anställda sägs flygas in i omärkta flygplan, och allt som medges från officiellt håll är att det är en testplats för flygvapnet. Hemlighetsmakeriet har underlättat spridningen av konspirationsteorier.

USA:s flygvapen tog över ansvaret för basen från CIA 1957.

Källor: Britannica, ABC News, Las Vegas Sun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer