Foto: Scanpix

CIA erkänner: Area 51 existerar

Publicerad

Den amerikanska militärbasen Area 51 – känd för myter och konspirationsteorier om ufon – existerar. Det erkänner nu CIA officiellt efter över ett halvt sekel av hyschhysch.

Area 51 har länge varit ett mecka för konspirationsteoretiker och ufo-entusiaster världen över och basen har i populärkulturen kommit att bli synonym med statligt hemlighetsmakeri.

Enligt de vanligaste teorierna har ökenområdet varit centrum för regeringens hemliga forskning om utomjordingar eller testområde för nya experimentella vapen.

Men nyligen offentliggjorda CIA-dokument gör nog många besvikna. Visserligen erkänner CIA – äntligen – officiellt det som länge varit en välkänd hemlighet: basen i delstaten Nevada existerar och ligger drygt 20 mil nordväst om Las Vegas, skriver CNN.

Men dess syfte verkar inte ha något att göra med vare sig rymdskepp eller obduktioner av utomjordingar. Enligt dokumenten, som inkluderar en karta över basen, ska Area 51 mest ha använts för att testa diverse militära flygövervakningsprogram.

Dokumenten offentliggjordes efter en förfrågan från en docent vid Nationella säkerhetsarkiven år 2005 för ett forskningsarbete om övervakningsprogrammen. Vissa omnämnanden av basen är dock fortfarande strukna i dokumenten, vilket kan ge näring åt fortsatta konspirationsteorier, skriver The Telegraph.

Area 51

Visa
  • Flygbasen känd som Area 51 ligger omkring 20 mil nordväst om Las Vegas i delstaten Nevada. Regeringen har länge förnekat dess existens. Trots det har basen sedan mitten på 1900-talet förknippats med ufon – och teorier om hur statsapparaten mörkat kontakter med utomjordiskt liv.
  • En av de mest kända teorierna är att ett ufo som sägs ha kraschat i Roswell, New Mexico, i slutet av 1940-talet ska förvaras på Area 51 tillsammans med sina utomjordiska passagerare. Enligt teorierna ska militären bland annat ha försökt bygga en rymdfarkost baserad på ufot och ha utfört obduktioner på utomjordingarna.
  • En grupp regeringsagenter kallad Men in Black sägs vara stationerade vid basen med syfte att hemlighålla kunskapen om ufon. Ögonvittnesrapporter om ufon är vanliga i området kring Area 51.
  • Platsen har figurerat i en mängd filmer och tv-serier om utomjordingar, däribland Independence Day, Area 51 och X-files.

Källor: The Telegraph, CNN

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer