Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vägen till Area 51 har fått namnet Extraterrestrial highway. Rörligt material av Reuters. Foto: AP/TT

Miljontals Facebookanvändare vill storma Area 51

Uppdaterad
Publicerad

Har du märkt av en högre frekvens av utomjordingar i dina sociala medier-flöden på sistone? Orsaken kan vara att en skämtgrupp har samlat över 1,5 miljoner Facebook-användare som vill storma militäranläggningen area 51 för att frita, eller se, de utomjordingar som enligt rykten finns där. Nu tar det amerikanska flygvapnet till orda och avråder skämtare från att dyka upp.

Småstäder i närheten av det militära området Area 51 slår mynt av alienturismen som strömmar till Nevadaöknen, men militärbasen är i alla högsta grad hemligt militärt område och ingen plats där man vandrar in hur som helst.

– Det är ett enormt område. Man utför hemliga tester av flygplan, till exempel olika spionplan. De flyger där innan de tas i trafik och tidigare har man sprängt ett hundratal atombomber på området. Det händer ju mycket där som vi inte har en aning om, säger Clas Svahn, journalist på Dagens Nyheter och vice ordförande i Ufo-Sverige.

Meddelande till militären

Trots det har 1,4 miljoner personer skrivit på Facebook att de kommer delta (och 1,1 milljoner personer har anmält intresse) för att ”storma Area 51”. Planen är lika enkel som genial: Den 20 september ska alla ”mötas upp vid turistcentret och koordinera sig” för att sedan springa in.

En av deltagarna har bifogat ett litet P.S. riktat till den amerikanska militären om att allt är ett skämt. På Instagram har hashtaggen #stormarea51 i runda slängar 20 000 inlägg och rapparen Lil Nas X lanserade under onsdagen en ny musikvideo till sin hitlåt Old town road. I den tecknade videon samlas militären för att försvara Area 51 men de har inte en chans mot den annalkande folkmassan.

Area 51 har ett envist rykte om att vara en bas för forskning på utomjordingar – ett rykte som den amerikanska militären själva tycks ha startat för att hålla sina militärflygplan hemliga. Även staden Roswell i delstaten New Mexico har omgärdats av utomjordingsrykten.

– 1947 ungefär spreds ett rykte, som sedan blev mer substantiellt, att ett föremål hade kraschat på området. Sedan gick militären ut med att det var ett ufo. Sedan ändrade man sig och sa att det var en väderballong, men då började vittnen säga att ”det var det inte alls”, säger Clas Svahn.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Clas Svahn från UFO Sverige visar upp en kopia av en påstådd utomjording som ska ha landat på jorden. Foto: SVT/Johan Dernelius

Kan dyka upp alienjägare

Att alla Facebookanvändare som lovat att dyka upp den 20 september faktiskt gör det är föga sannolikt, men det amerikanska flygvapnet har tagit det säkra före det osäkra i ett uttalande till Washington post: ”Area 51 är ett övningsområde för det amerikanska flygvapnet och vi avråder från att försöka ta sig in på området där vi tränar den amerikanska försvarsmakten.”

Clas Svahn tror att chansen, eller risken, att åtminstone ett antal personer kan försöka ta sig in på området i höst är ganska stor.

– Oavsett om det är på skoj eller inte betyder det ju att det kommer dyka upp ett antal personer. Jag har ju själv varit där vid infarten och det är inga bommar eller så men det är massor med kameror och det var vakter i fordon som stod och spanade, säger han.

Underrättelsebyrån CIA erkände Area 51:s existens så sent som 2013.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer