Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Psykoanalytiker: “Kan hjälpa oss förstå existentiella frågor” Foto: Björn Larsson Rosvall/TT/Sigmund Freud museum/AP/TT

Intresset för psykoanalys ökar under pandemin 

Publicerad

Psykoanalysen har kallats pseudovetenskaplig och senast i höstas krävde 9 psykologer och psykoterapeuter att läran borde portas helt från vården och psykologutbildningarna. Men under corona - när den psykiska ohälsan ökar – ökar också intresset för den kontroversiella terapiformen.

Dödsångest, oro och förnekelse. Pandemin rör upp många känslor som för tankarna till klassisk psykoanalys och dess fokus på människans bortträngda driftsliv. 

Per Magnus Johansson är psykoanalytiker, idéhistoriker och författare. Han är aktuell med trilogin Corona: En psykoanalytikers dagbok. I dagböckerna för han ett samtal med präster, historiker och läkare. Ambitionen är att erbjuda ett humanistiskt perspektiv på pandemin, som komplement till den medicinska rapporteringen.

– Det fanns en tendens att fastna i siffror över hur många som har dött. Det fanns ett behov av att uttrycka något annat som hade att göra med oro och dödsångest. Jag tror att pandemin får många att fråga sig vad de ska göra med den tid som återstår, säger han.

Ökat intresse under corona 

Generellt sett söker fler vård för psykisk ohälsa under pandemin. Utvecklingen märks även på Svenska psykoanalytiska föreningen, trots att en del av mötena sker digitalt. Föreningens mottagning präglas av ett psykoanalytiskt förhållningssätt och erbjuder olika former av psykoterapi. 

– Sedan i somras är det fler som söker sig till vår mottagning. Vi ser även en ökning bland de som vill gå i psykoanalys till reducerad kostnad hos våra utbildningskandidater, säger AnnaLena Isaksson, psykoanalytiker och ansvarig för mottagningen. 

Psykoanalytikern och psykologen Anna Krantz tror att psykoanalysen är viktigare än någonsin under pandemin.

– I och med att folk får tid att tänka efter kommer de här stora frågorna upp till ytan: Vem är jag nu? Vad vill jag? Varför är det på det här sättet? Existentiella frågor som psykoanalysen intresserar sig för, säger Anna Krantz.

Psykoanalys i pandemibekämpningen  

Psykoanalysen förespråkas även på sina håll i USA. I höstas argumenterade två forskare i medicintidskriften The Lancet för att psykoanalytiker behövs i bekämpandet av pandemin, för att bidra med kunskap om varför många inte följer rekommendationerna. 

– Många förnekar medicinska fakta i USA, även den tidigare presidenten. En psykoanalytisk tolkning av vad som händer är att människor inte tror på fakta om viruset för att de inte vill. Det är läskigt, obehagligt eller går emot deras politiska identiteter, säger psykoanalytikern och en av artikelförfattarna Austin Ratner.

Han föreslår att psykoanalytiker ingår i expertgruppen som arbetar med problemlösning och kommunikation under pandemin. Det kan handla om att utforma rekommendationer utifrån hur människor reagerar psykologiskt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer