Iran bojkottar Oscarsgalan

Uppdaterad
Publicerad

Effekterna av den superkontroversiella filmen ”Innocence of Muslims” har nått röda mattan. Irans regering meddelar att landet vägrar delta på nästa Oscarsgala.

Filmen ”Innocence of muslims” har skapat mycket ilska och oro runt om i världen. Den är amatörmässigt producerad och framställer profeten Muhammed på ett sätt som anses väldigt kränkande bland en stor andel muslimer.

Nu har Irans kulturminister Mohammad Hosseini meddelat att Iran drar sig ur Oscarsgalan 2013, eftersom den omdebatterade filmen kommer från Amerika. Det uppger brittiska The Guardian.

Protester mot anti-islamfilm 2012

”Som ett svar på kränkningen”

”Som ett svar på den oacceptabla kränkningen mot Islams stora profet, kommer vi låta bli att delta i årets Oscarsgala, och vi ber andra muslimska nationer att visa sin protest på samma sätt (...) Den här filmen skapades i Amerika och Oscarsgalan hålls där, och än så länge har inte nationen som gjorde filmen tagit ställning”, säger ministern till en nyhetsbyrå.

Förra året fick Iran en Oscarsstatyett för Asghar Farhadis film ”Nader och Simin – en separation”, i kategorin Bästa icke engelskspråkiga film. Strax innan beskedet kom från Irans regering, hade oscarskommittén valt ut Reza Mirkarimis komedi ”A cube of sugar” till nytt tävlingsbidrag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester mot anti-islamfilm 2012

Mer i ämnet