Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Artisten Mehdi Yarrahi är den senaste i en lång rad av musiker och kulturskapare som gripits och fängslats i Iran, för att ha stöttat proteströrelsen mot landets slöjtvång. Se den olagliga protestlåten i klippet. Foto: Tasnim News Agency/TT

Iranska popstjärnan Mehdi Yarrahi gripen efter protestlåt mot slöjtvång

Uppdaterad
Publicerad

Den iranske popstjärnan Mehdi Yarrahi har gripits av iransk polis efter att ha släppt en protestlåt som uppmanar kvinnor i landet att kasta sin slöja.

Protestsången ”Roosarito” (ung. ”Din slöja”) uppmanar iranska kvinnor att ta av sig sina slöjor, och kommer i spåren av den omfattande proteströrelsen i landet mot det religiösa styrets slöjtvång.

Åklagare i Tehran utfärdade en arresteringsorder mot sångaren efter att låten släppts, och han greps kort därefter av iransk polis. Det rapporterar Radio Free Europé.

Gripandet fördöms av amerikanska PEN:

”Gripandet av Mehdi Yarrahi visar på den iranska regimens systematiska och brutal förtryck av yttrandefriheten. Vi står i solidaritet med Irans artister och kulturarbetare”, skriver de i ett pressmeddelande.

Hårdare repressalier

Gripandet kommer i samband med allt hårdare statlig repression mot proteströrelsen i landet, inför årsdagen för Mahsa Aminis död. Amini avled på sjukhus 2022 efter att ha gripits av polis för att ha vägrat bära slöja.

Enligt flera ögonvittnen misshandlades hon svårt av polisen i samband med gripandet, något den iranska staten nekar till. Flera iranska musiker har gripits och fängslats för att gjort protestmusik under året som gått.

Se mer om detta i Utrikesbyrån: ”Slöjpolisens comeback” i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.