Jafar Panahi i sitt hem 2010. Foto: TT

Iranske regissören hungerstrejkar i fängelset

Uppdaterad
Publicerad

Den iranske filmregissören Jafar Panahi har inlett en hungerstrejk för att protestera mot sitt fängelsestraff i Iran.

Beslutet kommer några dagar efter att Panahis förhoppningar om att släppas mot borgen blivit grusade av landets rättsväsende, trots att hans dom upphävts av Högsta domstolen, skriver Deadline.

”Härmed förklarar jag att jag i protest mot rätts- och säkerhetsapparatens illegala och inhumana beteende och dess gisslantagande har startat en hungerstrejk”, säger regissören i ett uttalande som hans hustru och son har publicerat på Instagram.

”Jag kommer att vägra att äta och dricka all sorts mat och medicin tills jag släpps. Jag ska förbli i detta tillstånd tills min kanske livlösa kropp är fri från fängelset”, fortsätter han.

Greps förra året

Den nu 62-årige Panahi greps i juli förra året och fördes till fängelse för att avtjäna ett sexårigt straff som tillkännagavs redan 2010 efter att han dömts för ”propaganda mot systemet”. Han sitter för närvarande inspärrad i det ökända Evin-fängelset i Tehran.

Panahi är en av Irans mest prisbelönta filmskapare. Han är även förbjuden att lämna Iran och att göra filmer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.