Iranskt hårdrocksband kan bli avrättade för sin musik

Uppdaterad
Publicerad

Fängelsestraff eller avrättning. Det är vad som väntar två tredjedelar av det iranska hårdrocksbandet Confess.

Nikan Siyanor Khosravi, 23, och Khosravi Arash Ilkhani, 21,  medlemmar ur det iranska hårdrocksbandet Confess ska ha blivit arresterade i november förra året och har hållits fängslade i Teheran av den religiösa milisen enligt Mail Online. Medlemmarna är anklagade för hädelse efter att ha skrivit ”satanistisk musik”. 

Fängelsestraff eller avrättning

Enligt uppgifter till Kulturnyheterna ska medlemmarna ha släppts fria mot en borgensumma på 30.000 dollar (ungefär 254.000 svenska kronor) i väntan på rättegång. Beroende på hur rätten bedömer deras musik står de nu inför fängelsestraff eller avrättning. Enligt Tara Sepehri Far, researcher på Human Rights Watch, är det troligt att de två medlemmarna står inför ett fängelsestraff på upp till fem år. Hon menar att det är mer troligt att de blir åtalade för förolämpning av den heliga tron, vilket musiker har blivit anklagade för tidigare, än förolämpning av profeten, vilket är ett brott som innebär dödsstraff.

– Iranska musiker, speciellt de som inte spelar klassisk västerländsk musik måste navigera sig genom ett minfält. På grund av den stränga censuren uppträder de flesta av dessa grupper i hemlighet, berättar Tara Sepehri Far för Mail Online.

Hårdrocksbandet släppte sitt senaste album i oktober vilket innehöll låtar som ”Teh-Hell-Ran” och ”I’m Your God Now”. Nu väntar bandmedlemmarna på rättegång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.