• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

De isländska författarna Jón Kalman Stefánsson och Sigurjón Birgir Sigurðsson. Foto: TT Bild

Isländska författare rusar på spelbolagens listor

Dagen före tillkännagivandet av Nobelpriset i litteratur är spekulationerna i full gång. Under morgonen har två isländska författare rusat på spelbolagens oddslistor.
– Får jag priset köper jag en fin flaska whiskey och bli riktigt full med mina vänner, säger Jón Kalman Stefánsson, just nu nummer tio på listan.

Sedan 2002 har Nobelpristagaren i litteratur varit föremål för spelbolagens odds. I några fall har författare som tätt inpå tillkännagivandet klättrat på listorna sedan visat sig vara den rätta pristagaren.

Under natten till onsdag har de två isländska författare, Jón Kalman Stefánsson och Sigurjón Birgir Sigurðsson (även känd som Sjón) tagit sig upp på plats tio och elva på spelbolagens samlade listor.

”Håller mig inte vaken om nätterna”

Jón Kalman Stefánsson, som just nu ger 17 gånger insatsen, sitter i sitt arbetsrum i Reykjavik och skriver när Kulturnyheterna når honom.

– Haha, det är förstås en stor ära att bli nämnd i sådana sammanhang. Det som händer händer.

Kalman Stefánsson har gett ut tio romaner och tre diktsamlingar. Han har nominerats till Nordiska rådets litteraturpris fyra gånger och tilldelades PO Enquists pris 2011. Men Nobelpriset har han inte funderat särskilt mycket på.

– Bob Dylan sade i sitt Nobeltal att varje skrivande människa när en dröm om Nobelpriset. Du säger inte emot Bob Dylan. Men det är inte en dröm som håller mig vaken om nätterna. Får jag priset köper jag en fin flaska single malt whiskey och blir riktigt full med mina vänner.

Kommer till Stockholm

Har du hört något från Svenska Akademien?

– Nej inte alls.

Efter att Bob Dylan fick priset handlade det mycket om huruvida han skulle ta emot priset i Stockholm eller ej. Kommer hit om du får det?

– Jag har vänner i Stockholm och det är en av världens vackraste städer. Så jag skulle åka dit och ta öl. Om någon bjuder in mig så kommer jag.

”Han är värd det”

Jón Kalman Stefánssons svenske förläggare Svante Weyler låter glatt förvånad när han får höra att hans författare nämns i sammanhanget.

– Då tar jag det Nobelpriset så kan jag lägga av sen. Hans läsare brukar säga att han borde få det, han rör verkligen vid folks hjärta. De blir så tagna att de skiter i litteraturhistorien. Men man brukar inte få Nobelpriset för att man sätter hjärtan i brand.

Skulle han vara en värdig pristagare?

– Det är lika osannolikt som att en massa andra författare skulle få det – och därmed lika sannolikt. Men jag tycker han är värd Nobelpriset. Han är en klassisk diktare och ljuger så det står i men förstår Island så bra. Det är ju otroligt roligt att ryktet finns, det är han värd, säger Svante Weyler.

Hoppas på Marías

Själv hoppas Jón Kalman Stefánsson på den spanske författaren Javier Marías som Nobelpristagare

– Jag väntar alltid på att han ska få det. Han är en väldigt bra författare och gör något intressant med romanformen. Det är nytt och djupt och det finns en glöd inom honom. När du läser hans böcker påverkar det dig starkt såväl positivt som negativt, säger Jón Kalman Stefánsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nobelpriset

Mer i ämnet