Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Folkmordsreferens, Putinrefräng och Krimkoppling – här är tre Eurovision-bidrag som anklagats för att ha politiska budskap. Foto: TT

Israel går med på att ändra Eurovision-bidrag

Uppdaterad
Publicerad

Israel har gått med på att ändra texten i Eurovision-bidraget ”October rain” och tona ner referenserna till Hamas terrorattack den 7 oktober.

Enligt ett uttalande från den israeliska public service-kanalen Kan är det president Isaac Herzog som efterlyst "nödvändiga justeringar" för att säkerställa Israels deltagande i evenemanget.

Arrangören EBU har hotat att diskvalificera Israel eftersom Eurovisions regler förbjuder politiskt innehåll i låttexterna. Texten till balladen ”October rain” ska bland annat innehålla rader som ”Det finns ingen luft kvar att andas, det finns ingen plats för mig” och ”De var alla bra barn, var och en av dem”.

Eurovision song contest 2024

Tv-bolaget Kan har nu kontaktat textförfattarna till de två utvalda låtarna "October rain", som är förstahandsvalet, och "Dance forever" som kom på andra plats, och bett dem att anpassa texterna "samtidigt som de bevarar sin konstnärliga frihet".

Den utvalda låten, som ska framföras av den 20-åriga rysk-israeliska sångaren Eden Golan, kommer att presenteras den 10 mars.

Israel har tidigare meddelat att landet inte har för avsikt att ersätta låten och hotat att dra sig ur om inte EBU godkänner bidraget. President Herzog betonar dock i uttalandet att det är "just i en tid då de som hatar oss försöker tysta och bojkotta staten Israel som landet måste höja sin röst, högt och tydligt i alla världsforum".

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet