Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Georgien fick inte sjunga ”put in” och Armenien tvingades ändra i sin låt. I klippet ser du tre exempel på ESC-bidrag genom åren som ansetts ha politiska budskap. Men alla har inte stoppats. Foto: TT

Israel hotar att dra sig ur Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

Israel hotar att hoppa av Eurovision Song Contest i Malmö i maj om den europeiska radio- och tv-unionen EBU vill göra ändringar i texten till det israeliska tävlingsbidraget, skriver BBC som hänvisar till den israeliska dagstidningen Israel Hayom.

Enligt det israeliska public service-bolaget KAN handlar låten "October rain" om sorgen efter terrorgruppen Hamas attack mot Israel den 7 oktober. Man menar att låttexten inte konkret inkluderar attacken, utan bara refererar till den samt att låten inte innehåller några specifika politiska budskap.

Låttexten väntar nu på ett godkännande från EBU.

Israel representeras av den 20-åriga artisten Eden Golan. Både i Sverige och utomlands har röster höjts för att porta Israel från Eurovision Song Contest med anledning av kriget i Gaza och de många civila dödsoffren. Kraven har dock avfärdats av EBU, som säger sig vilja värna om tävlingens status som "ett opolitiskt evenemang som förenar publik över hela världen genom musik".

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet