Marte Wulff, Sondre Justad, Aurora Aksnes, Åge Aleksandersen är några av artisterna som undertecknat uppropet. Foto: NTB/TT

Norska artister vill stänga ute Israel

Publicerad

En rad norska artister kräver att Israel ska stängas ute från Eurovision, skriver VG. Åge Aleksandersen, Dagny, Aurora, Marte Wulff och Sondre Justad är några av dem som har undertecknat ett upprop mot att Norge ska delta i musikfestivalen om Israel tillåts tävla.

”Vi kan inte passivt se på när ett land som begår grova krigsförbrytelser mot ett instängt folk är med på ett gemensamt firande av musik, mångfald och enighet. Vi uppmanar starkt NRK att stå upp för uteslutningen av Israel från årets Eurovision.”

Hittills har uppropet 294 underskrifter. Aurora Aksnes skriver: ”Eftersom vi håller Ryssland ansvarigt – genom att inte inkludera dem i Eurovision – för deras brott mot mänskligheten, är jag övertygad om att vi måste sätta samma standard för Israel”.

Även Island tvekar om att delta. Där ska beslutet fattas efter att den nationella tävlingen Söngvakeppnin hållits, i samråd med vinnaren, enligt det isländska public service-bolaget RÚV.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet