Kiss-medlemmen Gene Simmons och skådespelaren Selma Blair är två av kulturpersonerna som skrivit under det öppna brevet för att stötta Israels medverkan i Eurovision song contest. Foto: AP/EBU

Över 400 kulturpersoner stöttar Israels medverkan i Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

Mer än 400 profiler från underhållningsbranschen stöttar EBU:s beslut att låta Israel medverka i Eurovision song contest, enligt ett öppet brev från den pro-israeliska organisationen Creative community for peace.

Bland de undertecknade finns flera kända namn som Helen Mirren, Gene Simmons, Scooter Braun, Sharon Osbourne, Selma Blair med flera.

I brevet står det att de undertecknade stöttar EBU:s val att låta Israel delta i Eurovision song contest. Brevet kommer som ett svar på de som har krävt att Israel utesluts ur tävlingen, med anledning av det pågående kriget mellan Israel och Hamas.

Eurovision song contest 2024

”De som vill att Israel utesluts undergräver tävlingens anda och förvandlar den från ett firande av gemenskap till ett politiskt verktyg”, skriver Creative community for peace i brevet.

Den pro-israeliska organisationen arbetar mot antisemitism i underhållningsbranschen och mot en kulturbojkott av Israel.

Tidigare upprop

I Sverige har 1005 artister, genom ett upprop, uppmanat EBU att stoppa Israels medverkan i Eurovision. EBU har meddelat att det inte är aktuellt att utesluta landet ur tävlingen och att det israeliska public service-bolaget KAN uppfyller kraven för att deras bidrag ska få delta.

Se Kulturnyheternas tidigare intervju med artisterna bakom det svenska uppropet i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Marit Bergman, Roshi Hoss och Christopher Wollter varför de tycker att Israel ska portas från Eurovision song contest. Foto: Jörgen Söderström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet