Israel vill skicka bidraget ”October rain” till Eurovision Song Contest. Foto: Jessica Gow/TT

Israel vill tävla med låten ”October rain” i Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

Israel vill skicka bidraget ”October rain” till Eurovision Song Contest i Malmö i maj. Det israeliska public service-bolaget KAN bekräftar för P3 Nyheter att låter handlar om sorgen efter terrorgruppen Hamas attack mot Israel den 7 oktober.

KAN väntar nu på godkännande från den europeiska radio- och tv-unionen EBU. Båbe The Times of Israel och i24 skriver att EBU sannolikt anser att låten är för politisk och att de därför kommer att be Israel att ändra i texten.

Israel representeras av artisten Eden Golan när Eurovision Song Contest avgörs i Malmö i maj.

Både i Sverige och utomlands har röster höjts för att porta Israel från Eurovision Song Contest med anledning av kriget i Gaza och de många civila dödsoffren. Kraven har dock avfärdats av EBU, som säger sig vilja värna om tävlingens status som ”ett opolitiskt evenemang som förenar publik över hela världen genom musik”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet