Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Eva Beckman och Christer Björkman om kommande Eurovision song contest. Foto: Andreas Sjölin/SVT

SVT:s programdirektör om Eurovision: ”Vore förfärligt med bojkott”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen riktade sig 1000 svenska artister i ett upprop mot EBU och SVT med uppmaningen att utesluta Israel ur Eurovision. Nu kommenterar SVT:s programdirektör Eva Beckman och tävlingsproducenten Christer Björkman uppmaningen.

Ikväll lottas vilka länder som ska tävla i vilka delfinaler i vårens Eurovision song contest. Sverige, som är värdland, är redan i final.

Men redan innan tävlingen gått igång har Israels medverkan väckt debatt, på grund av kriget i Gaza. Över 1000 svenska artister har i ett upprop lyft frågan och Island har öppnat för att bojkotta tävlingen.

Eurovision song contest 2024

– Jag tycker det är fantastiskt att människor gör sin röst hörd, säger tävlingsproducenten Christer Björkman i Morgonstudion.

– Men jag är här för att göra världens bästa tv-program åt SVT och jag håller mig till den rollen, SVT kan svara bättre på just det här.

”EBU som bestämmer”

SVT:s programdirektör Eva Beckman är också positiv till att frågan har lyfts men säger att det slutgiltiga avgörandet ligger hos EBU.

– Det går inte att inte vara berörd av det som pågår nu, men det är EBU som bestämmer vilka som kommer få delta. Och det förhåller vi oss till, säger SVT:s programdirektör Eva Beckman i Morgonstudion.

Beckman framhåller också att tävlingen ska vara opolitisk men att det blir svårt med pågående konflikter runt om i världen, hon kallar situationen svår.

– Det vore förfärligt med bojkott, Eurovision skapades som ett fredsprojekt och ska inte vara politiskt. Men jag fattar att den uppfattas som politisk, valen som görs i tävlingen skickar signaler.

Eurovision Song Contest har flera gånger tidigare skakats av politiska bråk. Så sent som 2022 kastades Ryssland ut ur tävlingen på grund av invasionen av Ukraina, ett beslut som Sverige och de övriga nordiska länderna då stödde.

Så tänker produktionen kring säkerheten

Eva Beckman lyfter även att situationen kan påverka säkerheten. Hon understryker att man redan nu jobbar hårt i frågan.

– Det ska vara ett absolut säkert evenemang med hjälp av både Malmö stad och det vi gör. Det spetsar till säkerhetssituationen men det kommer vi klara, säger hon.

Eurovision song contest hålls i Malmö 7 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet