Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kvinna i Rafah, Gaza. I klippet kritiserar journalisten Anat Saragusti krigsrapporteringen i Israel, och får mothugg av journalistkollegan Tal Schneider. Foto: AFP

Israelisk journalist: Medierna misslyckas med sitt uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Bland israeliska journalister finns olika uppfattningar om hur mediebevakningen av kriget stämmer med verkligheten. Anat Saragusti tycker att medierna misslyckas med att rapportera om lidandet för palestinierna i Gaza.

Tre månader in i kriget beskrivs läget i Gaza som en eskalerande humanitär kris. En fjärdedel av befolkningen riskerar svält och 80 procent av befolkningen är nu på flykt.

– Vi ser knappt några bilder på människor som skadats eller intervjuer med människor i Gaza vars familjemedlemmar har dödats, bevakningen är väldigt knapp, säger den israeliska journalisten Anat Saragusti.

Krig mellan Israel och Hamas

Hon har själv lång erfarenhet som krigskorrespondent och fotograf, bland annat i Gaza. I dag jobbar hon med tryckfrihetsfrågor på israeliska journalistförbundet.

”Ska leverera information”

I början av kriget, som inleddes med Hamas attack på civila den sjunde oktober 2023, tyckte Anat Saragusti att israeliska medier gjorde ett bra jobb med att samla in uppgifter om vad som hänt och intervjuade överlevare.

– Men efter ett tag så övergick mycket av rapporteringen till att bli ett patriotiskt påhejande av den israeliska armén, säger hon.

Hon menar att det här beror på att den israeliska befolkningen just nu har svårt att ta till sig lidandet på den palestinska sidan:

– Vi är fortfarande fullt upptagna av vårt eget lidande efter massakern den sjunde oktober. Som journalist ska man inte anpassa sig efter publikens känslostämningar, man ska leverera information och berätta om verkligheten.

”Få hela bilden”

Tal Schneider är reporter på dagstidningen The Times of Israel. Hon håller inte med om kritiken.

– Vi ser många bilder från Gaza, de finns överallt i medierna och vi rapporterar om dödssiffrorna, barnen och familjerna. Vissa kanske väljer att titta bort men bilderna sprids väldigt snabbt. Vi rapporterar även om ilskan som riktas mot Israel i världen, säger hon.

Hon är mer orolig för att människor i arabvärlden inte får en fullständig bild av kriget.

– I Israel får människor hela bilden men i Iänder som Libanon, Egypten och Jordanien rapporterar man inte om alla grymheter som ägde rum den sjunde oktober. Om våldtäkterna och att människor brändes levande, säger Tal Schneider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet