Israels Netta: ”Gullet, jag vet precis vad jag gör”

Uppdaterad
Publicerad

En karismatisk scenpersonlighet och ett högljutt kacklande fick Eurovisionkännare att tidigt fastna för Nettas metoo-inspirerade bidrag. I flera veckor har allt ljus varit på Netta.
– Jag är lite rädd att glömma vem jag är här, säger hon om uppståndelsen kring henne.

– Så här är det: låten handlar om metoo och det är en empowerment-låt för många människor, säger Israels Netta Barzilai om sitt Eurovisionbidrag Toy.

Metoo i Eurovisionkostym är av förklarliga skäl en betydligt gladare och glammigare historia än den vrede som genomsyrade hösten och vinterns övergreppsvittnesmål. I sann Eurovisionanda är kärnan i Nettas budskap: var stolt över den kvinna du är.

– Folk har sagt åt mig att klä mig på vissa sätt, vara på vissa sätt: ”Varför gör du konstiga ljud, varför kacklar du? Varför ser du ut som det gör, varför bantar du inte? RÖR INTE KABLARNA DE ÄR DYRA.” Jag har gått en musikutbildning och folk behandlar mig som att jag inte vet vad jag sysslar med – gullet, jag vet precis vad jag gör.

”Tycker inte Israel ska förnekas musik”

Netta Barzilais, född i Israel och delvis uppvuxen i Nigeria, har arrangerat blueskvällar på en klubb i Tel Aviv, varit med och startat en improvisationssånggrupp och jobbar mycket med röstloopning i sina låtar (ett koncept som nu får lämnas därhän med tanke på Eurovisions liveregler).

På senare år har det israeliska musiklivet haft att hantera att utländska musiker flera gånger ställt in konserter med kort varsel av politiska och säkerhetsrelaterade skäl.

Andra artister har uppmanats att bojkotta Israel med anledning av bosättningarna på den ockuperade Västbanken och kritiserats hårt när de ändå valt att åka.

– Det är lite nedslående. Jag tycker inte att Israel eller det israeliska folket borde förnekas konst och musik, men vi är starka. Bojkott är inte rätt väg att gå tycker jag, säger Netta.

Skyddas mot falskhet

Inför lördagens final ligger fokus på att ha kul och inte sugas upp för mycket i cirkusen som snurrat kring Netta sedan hon månader i förväg pekats ut som trolig vinnare.

– Det som sker, sker. Jag är rädd att jag ska glömma vem jag här. Jag får påminna mig själv: ”Hej, jag är Netta, jag har kommit hit för att ha kul”. Det kan vara väldigt förvirrande: Ljuset, uppmärksamheten, kändisskapet, oddsen, det är distraherande. Men mitt team skyddar mig mot falskheten, säger Netta Barzilai.

Född 1993 i Israel

Under sin militärträning var hon sångerska i den israeliska flottans band och har de senaste åren främst sjungit blues på klubbkvällar.

Låtskrivaren bakom Toy, Doron Medalie, har tidigare skrivit låtar åt Cyperns Eleni Foureira.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eurovision Song Contest 2018

Mer i ämnet