IT-journalisten: Enkelt att aktivera avstängda kommentarsfält på Youtube

Publicerad

I fredags gick Youtube ut med ett krafttag mot pedofilin som förekommer på kanaler som visar minderåriga i sina videos – de skulle stänga av alla kommentarsfält. Men nu har det visat sig att det går att sätta igång avstängda kommentarsfält igen, genom ett knapptryck.

Tvillingarna Linnea och Viola Falk har ungefär 60 000 följare på sin kanal på Youtube. När kommentarsfälten på deras videos blev nedstängda i fredags förstod de först inte vad som hade hänt.

– Vi tänkte först att vi hade kommit åt någonting eller att det var en bugg från Youtube, säger Viola Falk till Kulturnyheterna.

Men redan på söndagen insåg de att det var väldigt lätt att sätta igång kommentarerna igen. Det genom att gå in på sajtens inställningar och helt enkelt återaktivera kommentarsfältet.

”Bra av Youtube”

– Det är bra om våra följare kan kommentera för att vi ska veta vad de tycker om klippen. Men vi tycker att det är bra att Youtube gjorde det här, det är av en bra anledning, säger Viola Falk.

Men om ni tycker att det var en bra åtgärd, varför satte ni då igång kommentarsfältet igen?

– För vi har inte fått så många sådana kommentarer och då tycker vi det är bättre att våra följare kan kommentera, men att vi håller koll och plockar bort kommentarer som är olämpliga, säger Linnea Falk. 

Sprider ett budskap

Youtube valde i fredags att publicera ett pressmeddelande med informationen om att kommentarfälten till konton som visar minderåriga ska stängas ner, och att man skulle kunna aktivera kommentarsfälten igen. Men IT-journalisten Tobias Blixt tycker inte att det framgick att det skulle vara så pass enkelt som det visade sig vara.

– De sprider ju ett budskap nu om att vi tar det här problemet på allvar och att det är viktigt för Youtube, sedan får vi ju se hur lätt det är att sätta på och stänga av kommentarerna, vilket vi sett tecken på att det är väldigt enkelt. Så vi får ju se vad resultatet av det här blir, säger han.

Kulturnyheterna har sökt Youtube för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer