Foto: SVT

Nytt förlag ser ”lyxböcker” som ny affärsmodell

Uppdaterad
Publicerad

Bokförlaget It-lit har precis sett dagens ljus och satsar på något de kallar för ”lyxböcker” – med affärsmodellen färre utgåvor och högre priser. Inspirationen kommer från modebranschen, berättar It-lits förlagchef Carl Lindsten. Men hur blir en bok lyxig?

It-lits första satsning på det man kallar för lyxböcker är Marie Calloways kontroversiella bok ”vad tjänade jag för syfte i ditt liv”.

Enligt förlagschef Carl Lindsten läggs stor vikt vid böckernas översättning eller bearbetning, samt bokens estetik, och att det avspeglas i priset.

Priserna på böckerna kommer att ligga mellan 400-1600 kr.

– Inom modebranschen kan man se att det finns lågpriskedjor och lyxmärken som använder sig av olika prismodeller. Då använder vi oss av en prismodell med lägre upplagor och högre priser, säger It-lits förlagschef Carl Lindsten till Kulturnyheterna.

”Vem fan har råd?”

Carl Lindsten tror att många yngre läsare är intresserade av It-lits böcker. Förlaget ger ut unga amerikanska författare som Marie Calloway och Tao Lin. 

– Vi ger ju ut framförallt yngre författare och skriver om ämnen som jag tror att yngre läsare är intresserade av, säger Carl Lindsten.

Litteraturkritikern Carl Michael Edenborg gillar Marie Calloways bok men är skeptisk till It-lits utgivningsstrategi.

– Jag tycker den är fantastisk. Den borde läsas av folk. Men vem fan har råd?

Tror inte prishöjning påverkar

Förlagschefen Carl Lindsten tror inte att en prishöjning påverkar läsarna avsevärt. Däremot kan det förbättra marginalerna för bokbranschen på sikt, menar Carl Lindsten.

– Bara för att priset ligger lite högre än vad vi är vana vid, betyder det inte att folk inte kan köpa böckerna. Har man absolut inte råd kan man låna på bibliotek, säger Carl Lindsten.

Carl-Michael Edenborg påpekar att konceptet ”lyxböcker” inte är något nytt, men att det även måste finnas ett billigare alternativ för exempelvis Marie Calloways potentiella läsare – unga tjejer. Enligt honom kommer biblioteken inte köpa in böckerna.

– Det är väldigt få av Sveriges folkbibliotek som kommer kunna köpa den här boken. Den kommer inte finnas på bibblan. En 19-årig tjej – som verkligen borde läsa den här boken – kommer inte kunna låna den.

Hyllad översättning

Förlagschefen Carl Lindsten har även översatt Marie Calloways bok.

– Översättaren Carl Lindsten är superbra, han har jättestark språkkänsla. Marie Calloways bok består av sex-sju genrer. Det är allt ifrån ganska tunga nästan teoretiska stycken, till sexchattar, säger litteraturkritikern Carl-Michael Edenborg.

Men Carl-Michael Edenborg tycker inte att utgåvan är tillräckligt exklusiv för att kallas ”lyxbok”.

– Marie Calloways bok är ju en helt vanlig bok. Tryckt på kritvitt papper som är svårt att läsa på, för det är som kopieringspapper. Vad är det som är så himla lyxigt med det här?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer