Hör Kristina Kappelin, SVT:s tidigare utrikeskorrespondent berätta om rejvförbudet i Italien. Foto: Storyblocks

Rejvarrangörer i Italien kan få upp till sex års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Kort efter valet i Italien sammanträdde den nya Meloni-ledda högerregeringen. Till mångas förvåning handlade deras allra första åtgärd om rejv som saknar tillstånd.

– Det ska bli förbjudet och organisatörerna ska kunna bli straffade med mellan fyra och sex års fängelse, säger SVT:s tidigare utrikeskorrespondenten Kristina Kappelin.

Den 31 oktober stormade italiensk polis en stor ravefest i staden Modena som saknade tillstånd. Festen, som ägde rum i ett övergivet varuhus, hade pågått i tre dagar och blev en katalysator för ett efterföljande lagförbud.

Det så kallade ”rejvförbudet” gäller olicensierade sammankomster med 50 eller fler personer som bedöms utgöra en så kallad ”säkerhetsrisk eller fara för ordningen”, däribland rejv som saknar tillstånd.

Arrangörer eller andra inblandade kan straffas med böter på mellan 1000 och 10 000 euro eller fängelstraff på upp till sex år, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Kan påverka rätten att protestera

I sitt tal den 2 november lyfte premiärminister Giorgia Meloni flera argument för att förbjuda rave.

Bland annat att stora rejv utomhus kan förstöra naturområden och att de kan innebära risker för den personliga säkerheten vid användning av droger och alkohol i samband med festerna.

Meloni framhåller särskilt att de stör den ”allmänna ordningen”. Exempelvis genom att arrangeras på privat mark eller i fastigheter utan lov.

I nuläget är förbudet skrivet som ett dekret.

– Det är en lag som man inför hastigt och lustigt för att man är angelägen att genomföra den. Men den ska likväl genom parlamentet och det är väldigt mycket debatt kring detta, säger Kristina Kappelin.

En stark kritik som riktats mot den nya lagen är att den är för vag och lätt kan appliceras på andra offentliga sammankomster som protester och demonstrationer.

– Man är helt enkelt orolig för den grundlagsskyddade rätten att protestera och yttrandefriheten, säger Kappelin. 

Hör Kristina Kappelin berätta mer om förbudet i klippet ovan.

Techno-dj:n: ”folk är väldigt rädda”

Isabelle Beaucamp från Berlin arbetar som techno-dj i Rom. Hon anser att den nya lagen begränsar en hel kulturscen, särskilt för aspirerande artister inom genren elektronisk musik som lättare får sina spelningar på ”underground”-scenerna.

– Folk är väldigt rädda för att arrangera något överhuvudtaget, säger hon.

Enligt Beaucamp är det också svårt att begränsa alla rejvfester då de utgör en stor del av det italienska nattlivet, särskilt på sommaren.

– Det finns inte lika många typiska nattklubbar som i exempelvis Berlin. Utan mycket händer utomhus för att det är så varmt, säger hon.

Hör techno-dj:n sabella Beaucamp berätta mer i klippet nedan.

Rejv

”Rejv” eller ”rave” avser ofta fester eller konserter utomhus eller i lokal med elektronisk musik. Kan även ses som en subkultur. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.