Matteo Renzi, Italiens premiärminister. Foto: TT

Italien svarar terror med konst

Uppdaterad
Publicerad

Kriget mot terrorismen är ett krig om kultur. Det tycker Italien, som svarar med konst. Landets premiärminister ger nio miljarder kronor till kulturen de kommande två åren.

När Italien stärker säkerheten stärker de samtidigt kulturen.

Det framgick i ett anförande som landets premiärminister Matteo Renzi gjorde på tisdagen.

– Det som hände i Paris signalerar ett pågående krig mellan kulturer. De föreställer sig terror, vi svarar med kultur. De förstör statyer, vi älskar konst. De bränner böcker, vi är bibliotekens land, sa han.

Kulturbidrag till 18-åringar

Renzi lovar 18 miljarder kronor extra till ”kulturkriget”. Varav hälften läggs på säkerhetspolitiska åtgärder och hälften på kultur. Det handlar om anslag till bland annat teatrar, museum och konserthallar. Pengarna kommer att fördelas mellan städer och landsbygd, samt städernas ytterområden. Kulturen kan vara ett bra medel för att hindra marginalisering av olika grupper, tror Italien.

Alla landets 18-åringar kommer att tilldelas cirka 5.000 kronor i bidrag som ska brännas på kultur, skriver Huffington post.

Premiärministern höll talet i Kapitolinska museerna i Rom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.