Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dj:n Claudio ”Mr Fantasy” förklarar varför genren Italodisco blommat upp igen. Foto: Elizabeth Watson/SVT/Arkiv

Italodiscon lever: ”Det är en total revival”

Publicerad

De största scenerna finns i Berlin och Barcelona, men genren spelas i nästan hela Europa, enligt Italo-entusiasten och dj:n Claudio ”Mr Fantasy”:

– För mig är det nostalgi från barndomen och stränderna i Valparaiso, good vibes only, säger han till SVT.

Var Italodisco börjar och slutar är inte helt klart. Att genren däremot fått sitt namn av det tyska skivbolaget Zyx Records är bortom tvivel.

– De importerade den popmusik som började utvecklas i Italien i början av 80-talet och gav ut samlingsplattor med titeln ”Italo disco” i ett roligt typsnitt, säger Claudio ”Mr Fantasy” till SVT Kulturnyheterna.

I slutet av 1970-talet började italiensk boogie, disco och funk att inspireras av de brittiska öarnas mer elektroniska ljud och syntar.

Låtsasengelska och syntar

– Många gjorde då låtar på engelska, spanska och låtsasengelska ifall det lät bättre. Italienarna ville göra sin egen pop, men var inte så noga med vilket språk det var på, så länge de lät bra, säger Claudio ”Mr Fantasy”.

Eftersom genren inte har så tydliga ramar finns det något för alla inom Italodisco menar Claudio. Vilket han också menar är en anledning till att intresset ökar nu. Men det finns också andra orsaker – som att vinyler blivit så populära igen, och att många musikproducenter vill väva in syntar i sina produktioner.

”Det är glädje, sommar och fest”

Det är inte första gången som genren gör comeback. Claudio menar att det funnits perioder under 90-talet och även tidigt 2000-tal då hitlåtar som Spacer Woman och Boys Boys Boys åter igen intagit dansgolv runt om i Europa.

– Man kan säga att den ”riktiga” Italodiscon främst är under 80-talet men precis som många andra musikstilar går de in i varandra och blandas. 90-tals Italo har ett mer elektroniskt sound, säger Claudio ”Mr Fantasy” till SVT och tillägger:

– För mig är Italodisco glädje, sommar och fest.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.