Filmregissören Jafar Panahi har släppts ur iranskt fängelse. Foto: AP Photo, File

Filmregissören Jafar Panahi släppt ur fängelset

Uppdaterad
Publicerad

Den iranske regissören Jafar Panahi har släppts mot borgen efter sju månader i fängelse.

Det är det USA-baserade Centrum för mänskliga rättigheter i Iran (CHRI) som meddelar nyheten på Twitter och den iranska statliga nyhetsbyrån Isna rapporterar att Panahi välkomnades av flera anhängare när han lämnade fängelset i Teheran.

I torsdags inledde Jafar Panahi en hungerstrejk i protest mot att hans förhoppningar om att släppas mot borgen såg ut att ha grusats av landets rättsväsende, trots att hans dom upphävts av Irans högsta domstol.

Den 62-årige Panahi, som är en av Irans mest prisbelönta filmskapare, greps i juli förra året och sattes i det ökända Evin-fängelset i Teheran för att avtjäna ett sexårigt straff för ”propaganda mot systemet” – en dom som avkunnats redan 2010.

Panahi har även belagts med förbud att både lämna Iran och att göra filmer. Trots det har han fortsatt med filmskapandet och hans senaste film ”No bears” tilldelades i september juryns specialpris på filmfestivalen i Venedig. Under festivalen hölls också en manifestation till stöd för filmskapare som fängslats runt om i världen.

”No bears” får svensk premiär senare i februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.