”Jag är fullständigt omtumlad”

Uppdaterad
Publicerad

Nobelpriset i litteratur 2010 går till den peruanske författaren Mario Vargas Llosa.

– Jag är fullständigt omtumlad. Telefonen ringde 05:30 och det var Svenska Akademien. Jag är så lycklig, säger Mario Vargas Llosa till SVT:s reporter Stefan Åsberg som mötte honom i hans hem i New York.

Vargas Llosa (född 1936) får priset ”för hans kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag”.

Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund berättade att han pratat med Mario Vargas Llosa tidigare idag. Pristagaren befinner sig i New York och när han fick beskedet satt han och förberedde en föreläsning vid Princeton universitet när han fick beskedet från Englund.

Nobelpriset i litteratur

-Han blev mycket, mycket glad och mycket, mycket rörd, berättade Englund.

”Trodde jag var glömd”

När nyhetsbyrån TT Spektra fick tag på pristagaren på telefon under eftermiddagen berättade han om chocken.

– Jag hade verkligen inte väntat mig det här. För många år sedan nämndes mitt namn, men utan att jag visste om det var på allvar eller inte. Jag trodde jag var helt glömd av Svenska Akademien, jag visste inte ens att priset delades ut den här månaden, sa Mario Vargas Llosa till nyhetsbyrån.

– Underbart, jag hoppas det är sant, sa Mario Vargas Llosa när han fick prismotiveringen uppläst för sig på spanska.

Till spansk radio säger han att beskedet kom som en sådan överraskning att han trodde någon skojade med honom först. 

– Jag trodde att det var ett skämt när jag fick samtalet. En total överraskning, men en trevlig överraskning, säger han till spansk riksradio.

Internationellt genombrott 1963

Vargas Llosa var en del av den latinamerikanska litteraturens genombrott på 1960-talet. Det internationella genombrottet kom med Staden och hundarna (1963).

Mario Vargas Llosa är sedan 70-talet medlem i den peruanska akademien. 

På 80-talet blev han dessutom invald i den spanska akademien.

Politisk karriär

Vargas Llosa trädde också in i politikens värld på 80-talet. 1990 ställde han upp i presidentvalet i Peru, men han förlorade sedan valet knappt.

Hyllar Lisbeth Salander

Mario Vargas Llosa har också arbetat som tv-journalist och undervisat på en rad universitet runt om i världen.

Han är också ett fan av svenska deckarförfattaren Stieg Larssons Millenniumtrilogi och hyllade framförallt karaktären Lisbeth Salander.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset i litteratur

Mer i ämnet