Anna Thorvaldsdóttir. Foto: Kristinn Ingvarsson

”Jag försökte skapa något drömskt”

Uppdaterad
Publicerad

Den isländska pristagaren Anna Thorvaldsdóttir skrev orkesterverket ”Dreymi” i Kalifornien. Det handlar om drömmar och naturhemlängtan.

Kulturnyheterna ringde upp  Anna Thorvaldsdóttir på Island som vunnit Nordiska rådets musikpris för Orkesterverket Dreymi.

– Det är surrealistisk. Jag är väldigt glad och tacksam, ärad. Det är ett väldigt prestigefullt pris, säger Anna Thorvaldsdóttir.

Nordiska rådets musikpris

Juryn skriver i sin motivering att ”Musiken strävar efter att få upplevelsen av den kronologiska tiden att upphöra – på samma sätt som i drömmarna”. Det är vackert.

– Sättet de beskrev musiken på var verkligen på pricken. Jag försökte skapa något drömskt, också i sättet jag la in anvisningar till dirigenten. Alla delar i verket bidrar till det drömlika, säger Anna Thorvaldsdóttir.

Vad tänkte du när du komponerade ”Dreymi”?

– Jag har inspirerats mycket av naturen, hur allt flödar. När jag skrev det här tänkte jag på hur allting hänger samman.

Gick du ut på de isländska vidderna för att få uppslag?

– Nej. Inspirationen kommer utifrån, men musiken kommer inifrån. När jag skrev ”Dreamy” var jag i Kalifornien och tänkte mycket på  naturen på Island. Så på det sättet handlar det också om en hemlängtan till naturen.

Vad gör du härnäst?

– Jag jobbar med en massa projekt. Jag har till exempel komponerat musiken till filmen ”XL” som nyligen  spelats in här på Island, och gjort kör- och orkestermusik till en italiensk festival.

”Dreymi” finns att lyssna på på Nordiska rådets musikpris hemsida.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordiska rådets musikpris

Mer i ämnet