Den eller de som blir utsedda till årets person är de som enligt Time magazine – på gott och på ont – har influerat världen och nyhetsflödet mest under året. Jamal Khashoggi är en av dem. Foto: TT

Mördade Jamal Khashoggi utsedd till årets person av Time magazine

Uppdaterad
Publicerad
Time magazine har utsett flera journalister, däribland mördade Jamal Khashoggi, till årets person 2018. Khashoggi fick titeln över bland andra Vladimir Putin och Donald Trump, som var nominerade till utnämningen, skriver Times magazine.

”Som produktiv kommentator och kritiker av den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman sågs journalisten Jamal Khashoggi senast när han gick in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul den andra oktober. Hans död – som misstänks ha skett på order av kronprinsen – har lett till internationell bestörtning och granskning av den saudiska regimen”, skriver Time magazine i sin nominering av Jamal Khashoggi.

Den eller de som blir utsedda till årets person är de som enligt Time magazine – på gott och på ont – har influerat världen och nyhetsflödet mest under året. Bland de andra nominerade fanns Ryan Coogler, regissören bakom succéfilmen Black Panther, USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin.

”The Guardians”

Jamal Khashoggi är en av fem personer eller verksamheter som är utnämnda till årets person. Tillsammans har Time magazine gett dem namnet ”The Guardians” – ”Beskyddarna” – och skriver att de blivit utnämnda för att ha tagit stora risker för att söka sanningen och varit orädda för att tala öppet.

De övriga utsedda är tidningen The Capital Gazette, vars redaktion i Maryland i USA i juni blev utsatt för en skjutning där fem journalister dog; Maria Ressa, grävande journalist för CNN i Sydostasien; Wa Lone och Kyaw Soe Oo, Reutersreportrarna som blivit fängslade för ett undersökande reportage om mordet på tio män och pojkar ur den muslimska minoritetsgruppen rohingya i Rakhine-regionen i Myanmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Saudisk journalist död

Mer i ämnet