Jamal Khashoggis söner förlåter morddömda

Uppdaterad
Publicerad

I sluttampen av den muslimska fastemånaden ramadan twittrar en av sönerna till journalisten Jamal Khashoggi att familjen förlåter de dömda mördarna.”Ingen har rätt att benåda dessa mördare”, svarar Khashoggis fästmö Hatice Cengiz.

Det var i december ifjol som personerna dömdes för mordet på den regimkritiska journalisten Jamal Khashoggi.

Totalt åtalades elva personer där fem dömdes till döden, tre stod inför långa fängelsestraff och några friades.

Under fredagen skriver sonen Salah Khashoggi ett twitterinlägg som lyder: ”Vi förlåter dem som dödade vår far och söker belöning hos den allsmäktige guden”.

I och med att förlåtandet infaller vid id al-fitr, den islamiska högtiden som avslutar fastemånaden ramadan, öppnas möjligheten upp för att mördarna kan komma att benådas av det saudiska rättssystemet, skriver The New York Times.

”En välrepeterad rättsparodi”

Twitterinlägget har väckt starka reaktioner, inte minst från fästmön Hatice Cengiz som skriver:

”Ingen har rätt att benåda dessa mördare. Jag och andra kommer inte att vila förrän vi får rättvisa åt Jamal.”

FN:s särskilda rapportör om ”utomrättsliga, summariska eller godtyckliga avrättningar”, Agnes Callamard, beskriver händelsen som ”slutakten i en välrepeterad rättsparodi inför ett internationellt samfund, som är långt ifrån berett att låta sig luras.”

Barnen får ekonomisk kompensation

Jamal Khashoggi mördades den 2 oktober 2018 inne på det saudiska konsulatet i Istanbul. Mordet påstås ha beordrats på högsta nivå i Saudiarabien, något som kronprinsen Mohammed bin Salman nekat vid flera tillfällen.

Som kompensation för sin fars död har Khashoggis barn fått tiotusentals amerikanska dollar och fastigheter värda miljontals från det saudiska styret, rapporterade Washington Post ifjol och citerade anonyma myndighetskällor.

Fakta: Jamal Khashoggi

Jamal Khashoggi var en uttalad kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och hade flytt landet i september 2017 sedan prinsen utsetts till tronarvinge.

Khashoggi kritiserade bland annat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen, och sade att en rädslans kultur råder i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter.

Khashoggi gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober förra året för att få dokument för att kunna gifta sig. Han kom aldrig levande därifrån.

Till en början hävdade saudiska företrädare att Khashoggi lämnat konsulatet efter att ha uträttat sitt ärende. Först 17 dagar efter försvinnandet medgav regimen att journalisten dödats. Förklaringen som då gavs var att han dog i samband med ett slagsmål som spårat ur. Regimen ändrade sig senare och sade att mördarna hade planerat dådet.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.