Jamal Khashoggi mördades inne på det saudiska konsulatet i Istanbul i oktober förra året. Arkivbild. Foto: Hasan Jamali/TT

Saudiarabien dömer fem personer till döden för mordet på journalisten Jamal Khashoggi

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer döms till döden och tre personer får fängelse för mordet på journalisten Jamal Khashoggi, uppger nyhetsbyrån Reuters som citerar åklagare i Saudiarabien.

Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi mördades ifjol inne i Saudiarabiens konsulat i Istanbul.

Elva män åtalades för inblandning i mordet. Fem av dessa har nu dömts till döden och ytterligare tre har fått långa fängelsestraff. En tidigare rådgivare till det saudiska kungahuset misstänktes för brott i utredningen men friades.

Behövde dokument för att gifta sig

Det var den 2 oktober 2018 som Jamal Khashoggi gick in på konsultatet för få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig.

Till en början hävdade saudiska företrädare att Khashoggi lämnat konsulatet efter att ha uträttat sitt ärende.

Först 17 dagar efter försvinnandet medgav regimen att journalisten dödats.

Kronprinsen förnekar anklagelser

Flera länder har hävdat att den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman beordrat mordet på den regimkritiske journalisten, liksom en FN-utredning har tidigare dragit samma slutsats. Men hittills har kronprinsen förnekat anklagelserna.

– Jag beordrade absolut inte det, sa han till CBS 60 Minutes.

Fakta: Mördades på saudiskt konsulat

Journalisten Jamal Khashoggi levde i exil i USA, där han bland annat skrev kolumner i The Washington Post. Han var en uttalad kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och hade flytt landet i september 2017, sedan prinsen utsetts till tronarvinge.

Khashoggi kritiserade bland annat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen, och beskrev även den rädslans kultur som han ansåg råder i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.