Organisationen Reportrar utan gränser protesterar framför Saudiarabiens ambassad i Berlin i Tyskland. De fördömer mordet på Jamal Khashoggi. Foto: Reuters/Hannibal Hanschke 1 oktober 2019.

Ett år sedan Jamal Khashoggi mördades i Saudiarabiens konsulat

Publicerad

Det har gått ett år sedan journalisten Jamal Khashoggi mördades inne i Saudiarabiens konsulat i Istanbul. På onsdagen arrangeras manifestationer och minnesgudtjänster utanför saudiska ambassader runt om i världen – även i Stockholm.

Khashoggi gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober 2018 för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig. Han kom aldrig levande ur byggnaden.

Till en början hävdade saudiska företrädare att Khashoggi lämnat konsulatet efter att ha uträttat sitt ärende.

Först 17 dagar efter försvinnandet medgav regimen att journalisten dödats. Förklaringen som då gavs var att han dog i samband med ett slagsmål som spårat ur. Regimen ändrade sig senare och sade att mordet varit planerat av dem som utförde det.

Förra veckan visades en tv-intervju om mordet med Saudiarabiens härskare, kronprins Mohammed bin Salman. Han förnekade att han beordrat mordet, men sa att han tog ansvar.

– Det skedde på min vakt. Allt ansvar landar på mig, eftersom det skedde på min vakt, säger kronprinsen i dokumentären.

Bytte versioner

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA och en del västerländska regeringar beskyller kronprinsen för att ha beordrat avrättningen på den saudiske regimkritikern Jamal Khashoggi, som dödades inne på det saudiska konsulatet i turkiska Istanbul.

En FN-utredning nådde slutsatsen att mordet sannolikt skett på prinsens order. Kroppen uppges bland annat ha styckats och burits ut från konsulatet i väskor.

Journalistförbundet, Författarförbund, Svenska Pen och tidningen Journalisten arrangerade en manifestation till minne av den saudiske journalisten Jamal Khashoggi utanför Saudiarabiens ambassad i Stockholm vid lunchtid på onsdagen.

Dödsstraff

Elva män har åtalas för sin påstådda koppling till avrättningen. Enligt nyhetsrapporter har inte deras identiteter röjts utanför domstolen och åklagaren ska ha yrkat på dödsstraff för fem av dem.

Journalisten Jamal Khashoggi levde i exil i USA, där han bland annat skrev kolumner i The Washington Post. Han var en uttalad kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och hade flytt landet i september 2017, sedan prinsen utsetts till tronarvinge.

Khashoggi kritiserade bland annat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen, och beskrev även den rädslans kultur som han ansåg råder i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Saudisk journalist död

Mer i ämnet