En bild på Khashoggi som hängts upp utanför Saudiarabiens konsulat i Turkiet (t.v). Till höger Salah Khashoggi när han och flera andra familjemedlemmar träffade den saudiske kungafamiljen. De bjöds in efter att pappan dödats på konsulatet. Foto: Lefteris Pitarakis/TT

Uppgifter: Khashoggis barn får miljonhus och pengar av Saudiarabien

Uppdaterad
Publicerad
Varsitt miljonhus i saudiska staden Jeddah samt månatliga utbetalningar på minst 10 000 dollar var. Det är vad Saudiarabien kompenserar den mördade journalisten Jamal Khashoggis barn med, uppger saudiska myndighetskällor och familjebekanta till The Washington Post. Det här är ett slags erkännande från Saudiarabiens sida om att ”en stor oförrätt har skett”, enligt en av källorna.

När rättegångarna mot de misstänkta mördarna avslutas under de kommande månaderna kan Jamal Khashoggis fyra barn komma att få ytterligare flera miljoner dollar var av den saudiska regimen, säger de anonyma myndighetskällorna till tidningen.

Regimen vill på det här sättet försöka nå ett slags långsiktig uppgörelse med Khashoggis familj, för att familjemedlemmarna bland annat ska fortsätta vara återhållsamma med uttalanden om det uppmärksammade mordet på sin far.

Inget av barnen har hittills riktat någon skarp kritik mot den saudiska regimen.

Erkänner en oförrätt

Saudiarabiens kung Salman ska ha godkänt utdelningen av pengarna och husen under slutet av förra året.

Det här är ett sätt för Saudiarabien att erkänna att ”en stor oförrätt har skett”, samt ett försök att ”rätta till ett fel”, enligt en av Washington Posts källor.

Men enligt en annan källa är den här typen av utbetalningar standard i Saudiarabien när någon mist en anhörig under ett våldsbrott eller en naturkatastrof. Han förnekar att det ska vara ett försök av Saudiarabien att tysta ner Khashoggis familj.

Kommer att sälja husen

Endast ett av Khashoggis fyra barn, sonen Salah, ämnar dock att bo kvar i Saudiarabien. De övriga bor i USA och förväntas sälja sina nya hus, uppger bekanta till familjen.

Regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi levde i exil i USA där han bland annat skrev för The Washington Post. Sist han sågs var när han gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober 2018. Saudiarabien har medgett att Khashoggi dödades i samband med besöket, men hävdar att mordet inte var planerat från högre ort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Saudisk journalist död

Mer i ämnet